ОБРАДОВИЋ: Повратак Срба себи и на српско становиште - задатак Двери и Catena mundi

ДУГО ЧЕКАНА ПОЛИТИЧКА И КУЛТУРНА КОНТРА-КАМПАЊА - ДА СЕ ПОНОСИМО ШТО СМО СРБИ И СВОЈОМ ИСТОРИЈОМ

 • Шампиони смо непознавања своје историје и великана! То се десило зато што је наша историја практично затамњена захваљујући југословенству, комунизму, а сада и евроунијатству. Била је фалсификована, цензурисана и прећутана, избачена из школских програма наглашава за Факте Бошко Обрадовић, оснивач младе издавачке куће Сatena mundi и члан Старешинства Покрета Двери
 • Припремамо нови зборник текстова посвећен Његошу, поводом 200-годишњице његовог рођења, а ових дана је изашла из штампе веома значајна књига нашег оца нације Светога Саве која је представљена на отварању Летњих духовних вечери у Чачку
 • На издавачку сцену Србије враћамо духовну и националну културу која је била у дефанзиви свих ових година, а наша издања полако освајају и српске земље у окружењу, пре свега Републику Српску и Црну Гору
 • Двери су прва политика, идеологија и поглед на свет који тврди да ће нам бити боље тек када ми постанемо бољи у сфери духовности и морала. То је темељ наше културне политике и темељ издавачког програма Catene mundi

Разговарала: Диана Милошевић

         СРБИ морају престати да се сраме што су Срби, морају постати поносни на своју духовну и националну историјску вертикалу и морају да јој се врате, јер су један од најважнијих народа Балкана, Европе и света. Италијански хуманисти су - не случајно - звали Балкан веригама, центром света -  catena mundi, a Србија је била и остала центар Балкана – и задужила је глобалну цивилизацију достигнућима својих великана. Југословенство, комунизам и европунијатство цензуришу ту истину да би од Срба направили злочинце без самопоштовања, који као такви не могу да се такмиче у модерном свету. То се мора спречити борбом -  као што је ова коју води Catena mundi, указујући Србима на пут којим ће као народ изаћи из моралне и духовне кризе, јер су све друге наше кризе проистекле из те две - наглашава на почетку разговора за Факте Бошко Обрадовић, оснивач младе издавачке куће Сatena mundi и члан Старешинства Покрета Двери.

         Срби, подвлачи Обрадовић, морају да се врате на српско становиште. Зато смо, кад смо основали Сatenu, имали циљ да окупимо и промовишемо младе ауторе који сагледавају ствари из српског угла - а не евроунијатског - да отворимо табу теме забрањене у српској јавности – као што су фашизам и ЕУ, и да омогућимо повратак путовођама и великанима – од Светог Саве, преко Његоша до Кијука - који су најбољи учитељи онога што ми данас треба да знамо о себи као о нацији која је бар пет векова старија од осталих модерних европских нација и која је дала државнике и научнике који су одређивали светску историју. 

         - Сatena mundi се појавила да попуни велику културолошку празнину у издавању духовне и националне литературе српског народа. Основали смо је пре годину дана, уочи Сајма књига у Београду, Бранимир Нешић и ја као некадашњи уредници часописа Двери српске - са којим су Двери и настале на Београдском универзитету далеке 1999. године. Следећих једанаест година смо као невладина организација издавали часописе, књиге и организовали културолошке трибине и бројне друге иницијативе које су показивале шта је наша културна политика. Последње две године стварања политичког покрета Двери на тренутак су зауставиле рад на културној политици, да бисмо јој се вратили после прошлогодишњих избора и основали Сatenu mundi.

 • Шта све - и ко све- стоји иза имена за које сте се определили ?

         Наша издавачка кућа је добила име као сећање, дуг и поштовање према преминулом Предрагу Драгићу Кијуку, нашем пријатељу и учитељу, који је пре више од 20 година направио двотомни зборник под насловом Сatena mundi и на више од 1500 страница сабрао све најзначајније текстове о српском народу – написане или преведене на српски – творећи духовну енциклопедију српског народа.

         Иначе, сatena mundi је синтагма италијанских хуманиста којом су називали Балкан, a значи вериге света, центар света, место на коме се прелама светска историја. Како је пракса показала да су на Балкану заиста почињали најважнији светски процеси- а централни, најснажнији и најважнији народ Балкана су Срби и Кијук је хтео да поручи да су српска држава и народ преломна судбина - која се прелама кроз историју целог света. 

         Те књиге нема у слободној продаји!

         Хтели смо да обновимо сећање на њу као ризницу памћења националне историје, културе, вредности, порекла српског народа и свега другог најзначајнијег што о себи треба да знамо.

         Када се прошле године Кијук упокојио, био је то велики губитак за аутентичну националну елиту. Он је он био сабиратељ и организатор свих који су нешто радили на духовном и националном плану у корист српског народа. Catenom смо хтели да наставимо где је Кијук стао у објављивању аутентичних књига, спајању таквих аутора и покретњу прећутаних тема.

         Дакле: Сatena mundi треба да пробија цензуре у питањима која су забрањена, да нас сећа на аутентичне вредности српског народа и на великане српске историје, културе и духовности.

 • Докле Catena досеже у политичком смислу?

         Она нас враћа и духовној димензији као почецима Двери, јер је наш политички покрет незамислив без духовних темеља, националног предања и културне историја Срба, црквености и побожности, праћења свега што је историјска духовна и национална вертикала српског народа. То су стубови на којима покрет почива и без њих не можемо да замислимо политику. Зато већ 15 година тврдимо да без духовне и моралне обнове никада неће доћи до политичке и економске обнове српског народа.

 • Шта је предуслов за духовну и моралну обнову српског народа?   

         Од пада комунизма није успела ниједна реформа, револуција нити транзиција јер су занемарене духовна и морална криза, другим речима - зато што ниједна политика или идеологија није третирала те кризе као узрок свих осталих.

         Двери су прва политика, идеологија и поглед на свет који тврди да ће нам бити боље тек када ми постанемо бољи у сфери духовности и морала. То је темељ наше културне политике и темељ Catene mundi.

         Обнављањем сећања на то колико су вредни наше порекло, историја, вредности и геополитички положај, хтели смо да вратимо фокус на значај српског народа.

         Тај значај је заборављен у таласу оптужби које су нам се сручиле на врат: да смо геноцидни, да смо злочинци, узрочници свих ратова, да смо народ недостојан.

         Ми мислимо да контра-кампањом треба да покажемо да је све то неистина и да припадамо древном европском хришћанском народу, да немамо нити један разлог да се стидимо. Напротив! Имамо све разлоге да се поносимо припадношћу српском народу и његовој цивилизацијској вредности.   

 • Издања Сatenе mundi, указују на то да су Срби  задужили светску, а нарочито европску  баштину. Са чиме идемо пред свет?

         Важно је знати да је српски народ конституисан као нација још просветитељском делатношћу Светога Саве као једног од највећих Европљана свих времена! Он је буквално породио нашу нацију у свим сферама друштва: дао је законоправила државног и црквеног, дипломатије, политике, културе, књижевности и језика. Не постоји слична личност код других европских народа која је толико пресудно утицала на формирање целе нације.

         Срби су као нација формирани чак у 13. веку, док су остале модерне нације у Европи формиране тек у 18. веку. Дакле: као дефинисана и заокружена нација, свесна свог идентитета, постојимо око шест векова дуже!

         Ми имамо старост, порекло и утемељеност на овим просторима. То показују и истраживања којима је доказано да нисмо дошљаци који су се на Балкану нашли тек у 9. веку, већ да смо утемељенији и да баштинимо хришћанство од његових првих векова, да се наше цркве и манастири налазе широм Балкана – да смо укорењени у Европи као један од њених најстаријих народа! Баш као и наша култура, државност и српска цивилизација!

         Ми смо човечанству подарили огромну духовност светосавља и великане који су обележили светску историју - од Тесле и Пупина, преко владике Николаја Велимировића до Новака Ђоковића и других српских спортиста.

         Дакле: имамо са чим да изађемо пред савремену Европу и цео свет! Народ смо дубоких корена, великих вредности, озбиљне духовности, чврстог утемељења у историји и немамо нити један разлог да се стидимо припадности своме народу.

         Двери и Сatena mundi раде управо на томе да самима себи покажемо и докажемо ту сопствену вредност!

 • Које полуге су коришћене, и ко је њима управљао, да Срби забораве своје националне вредности и духовне вертикале?

         То се десило тако што је наша историја практично затамњена захваљујући југословенству, комунизму, а сада и евроунијатству. Била је фалсификована, цензурисана и прећутана, избачена из школских програма.

         Шампиони смо непознавања своје историје и великана!

         Нисмо свесни сопствене вредности, а народ који је инфериоран и који не верује у себе - не може да се такмичи у савременом свету. Зато морамо да овом народу вратимо самопоуздање и познавање сопствених вредности и зато Сatena mundi хоће да нас врати историји и великанима о којима нове генерације мало шта знају.

 • У том светлу: шта су Путовође?

         Сatena mundi је за годину дана имала више едиција, а једна се зове Путовође. То су великани који су нама, Дверима, били од пресудног значаја када смо почињали и који су утицали на формирање нових младих српских интелектуалаца.

         Едиција има шест књига, од којих су прво изашли зборници текстова посвећених најзначајнијим Русима који су утицали на нас: Солжењицину и Достојевском.

         Затим су ту зборници посвећени Србима: Црњанском и Кијуку. У првом су његови прећутани текстови из времена када је уређивао часопис Идеје - који је потпуно био на националном становишту - када је успоставио оно на чему Двери инсистирају и данас: културну политику да све ствари сагледамо са српског становишта, а не са убаченог југословенског, комунистичког или евроунијатског.

         Припремамо нови зборник текстова посвећен Његошу, поводом 200-годишњице његовог рођења, а ових дана је изашла из штампе веома значајна књига нашег оца нације Светога Саве која је представљена на отварању Летњих духовних вечери у Чачку.

 • Радите на томе да се концепт Светог Саве -  који се прославља искључиво као школска слава - коначно замени схватањем да је он био отац нације    

         Свети Сава је једини истински духовни отац нације, а ми смо то нажалост врло често заборављали, умртвљујући га некаквим пригодним академијама, формалним обележавањима и заборављајући суштину његове личности која је у његовом светитељству, подвигу и усмеравању тока српске историје ка духовним, а не пролазним материјалним вредностима.

 • Друга едиција је Прећутано слово...

         Посвећена је темама које су цензурисане у нашој јавности. У једној књизи се говори о приватности у 21.веку, новим личним документима са чиповима, биометријским системима идентификације, централизованим базама података. Реч је о ауторској студији Александра Сењина који је један до највећих стручњака за тему приватности. Друга књига је „Прећутана историја Срба“ Владимира Димитријевића, која анализира феномене великана о којима се у јавности не говори. Затим је ту књига Биљане Ђоровић - Разговор с водећим светским интелектуалцима, која је заправо уџбеник антиглобализма. Ту спада и књига „Нацизам и антинацизам“, о прећутаној историји нацизма, где се из новог угла сагледава како је Хитлер дошао на власт и која је у томе била улога Запада и Америке, како су водећи нацисти пацовским каналима побегли у Јужну Америку после Другог светског рата. Том књигом отварамо и многе друге табуиране теме о Хитлеру и успону фашизма.

         Најважније је ово: словенски народи су били антифашистички, европски народи су били фашистички! То се данас покушава фалсификовати у циљу да се баци сенка на тамну страну историје европских народа, који су били на страни Хитлера и који су били прави узрочници Другог светског рата и огромних страдања!

 • Нешто сасвим другачије је Лепо слово...

         Да, почели смо да објављујемо и књижевност. Прва књига је била „Мали роман о светлости“, др Зорице Кубуровић којим је отворена едиција Лепо слово.

 • Шта је изашло из пера Дверјана?

         Едиција Дверјани! Данило Тврдишић је написао књигу посвећену глобализацији, Владан Глишић је написао Мали водич за српски опстанак – то је збирка његових интервјуа, текстова и ставова, а ја сам написао „Српску унију“, књигу која је посвећена нашим обајвљеним текстовима у последњих пет година - на разне српске духовне и националне теме.

 • Које су наше највеће табу теме – оне чије је непомињање у функцији анестезирања Срба и самоутеривања у глобалистички тор?

         Нажалост, много је табу тема, а највећа је ЕУ! Данас не можете да отворите озбиљну јавну расправу за и против уласка Србије у ЕУ. Све је заблокирано таласом еврофанатизма тако да се ЕУ не може довести у питање.

         Други табу је ГМО храна и семе који на мала врата улазе у земљу упркос закону који спречава увоз, дистрибуцију и промет. Katena mundi је прва објавила књигу која анализира феномен ГМО хране и семена и његову штетност.

         Иначе, недавно су изашли збирка интервјуа проф др Мила Ломпара, „Повратак српском становишту“, која је нови уџбеник српске културне политике као и зборник „Тито и Срби“ са округлог стола који је Сatena mundi организовала а који је прећутан у јавности јер се бави темом којом се нико није бавио: последицама титоизма по Србију и Србе. Ова књига је прва која анализира феномен титоизма, неотитоизма и њихове последице.

         Четврти нови наслов је „Тајна Светосавља - непознати поглед на Светог Саву“, који говори о текстовима наших интелектуалаца између два светска рата који су направили кованицу светосавље и објаснили зашто је Свети Сава отац српске нације. Ту су и цензурисани и маргинализовани аутори, од којих је већина завршила у емиграцији после комунистичке окупације и непознати су у нашој јавности, а овиме желимо да са њима упознамо млађе генерације.

         Међу табу теме свакако спада уништавње наших научних института, домаће индустрије семена ради увођења ГМО, а њиме тоталитарног поретка – јер кад немате своје семе, зависите од увоза, потпуна сте колонија, која више нема никакву независност и слободу.

         Све то о чему се ћути, Сatena mundi кроз специјалне темате књига говори.

         На издавачку сцену Србије враћамо духовну и националну културу која је била у дефанзиви свих ових година, али наша издања полако освајају и српске земље у окружењу, пре свега Републику Српску и Црну Гору. Сва издања су доступна преко интернета, у одређеном броју књижара, као и на свим дешавањима у организацији Двери и Сatene mundi. А све детаљније информације о ауторима, књигама и темама доступне су на сајту catenamundi.rs

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари