Са Запада опет великим новцем наводе Србе да поверују да је паљење националног парламента нешто добро

СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ОТВОРЕНО ПОДРЖАВАЈУ ПОЛИТИЧАРЕ КОЈИ СУ ЗА УЛАЗАК БиХ У НАТО

* Прва `обојена револуција` на простору екс-Југославије био је београдски Пети октобар. За БиХ је 2021. предизборна година, а странци је користе за припремање обојене револуције (најактивнији су Британци и Американци): потпуно јавно финансирају своје „независне медије“, обучавају одабране политичке фигуре и актере цивилног друштва и усмеравају их на акцију

* Примера ради, само за регионалне медије, влада Велике Британије је издвојила 9.5 милиона фунти, који се убризгавају путем пројекта којим руководи поменути Британски савет (British Council). За пројекат цивилних активиста, преко исте организације, у БиХ се убацује још 1,2 милиона фунти

* Програм ProAccession усмерен је према Министарству одбране БиХ и Министарству сигурности БиХ. Укључује неинтензивну обуку из комуникацијских и дипломатских вештина и интензивну обуку инструктора са фокусом на комуникацијским и димпломатским вештинама. Са темама: Вештине лобирања и утицаја, Вештине преговарања, Вештине лидерства, Вештине управљања пројектима, Организацијске вјештине и вјештине управљања временом, Вештине учешћа на конференцијама и дебатама, Вештине управљања конфликтом…

* Професор безбедности међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош ШОЛАЈА: Британци су на Балкану направили јако много штете – урадили су много негативнога на Балкану, а највећа штета је што су себи дозволили директно мешање, а ми смо сви тако мало моћни да смо то прихватили... Од Југославије је настало много малих субјеката и ни један није способан да очува сам себе. Морамо много да радимо да бисмо успели

* Посланик у Скупштини Србије, правник Владан ГЛИШИЋ: Треба проширити употребу института „persona non grata“ на све амбасадоре и стране држављане који се понашају распојасано у нашој јавности (изјаве у медијима, некоректни и лукративни контакти) и угрожавају нашу безбедност. Треба и донети законски окрвир - као у САД и Русији - по коме би сви који примају финансијску, логистичку и сличну помоћ из иностранства морали у својим јавним наступима и оглашавањима да имају ознаку „агент страног утицаја“

____________________________________________________

       ПРВА „обојена револуција“ на Балкану била је реализована 2000. године, довођењем на власт у Београду групе која је била смеша припадника такозваног невладиног сектора и политичких фигура које нису били против, него за атлантске интеграције Србије (и Црне Горе).

       Припрема је трајала годинама и, према обавештајним подацима које су потом откривали медији, главни новац и навођење дошли су од агентуре из Велике Британије, баш као и експерти који су селектовали и тренирали адекватне кадрове у Србији.

       У том сложеном логистичком процесу, најважније је било делегитимисати постојећу анти-НАТО власт, а легитимисати оне који су у предизборној кампањи обећавали промене.

       Прва је била да су спалили Скупштину - што је симболички и практички показало карактер обећане метаморфозе.

Овако је изгледала друга украјинска обојена

револуција темпирана за почетак 2014.

       Народу је требало променити мишљење тако да паљење Скупштине постане демократски акт. Као и сви потоњи антинационални акти.

       То је решено инструментом који се и данас намеће као „deus еx machina“ – такозваним независним медијима.

       Агентуре су утврдиле списак медија на које могу да утичу, ти медији су сами себе прогласили независнима и својевољно пустили да их уређују они који су им обезбедили фунте  -из истог буџета у коме су били горе споменути цивилни сектор и одабрани политичари.

       Погледом на Босну и Херцеговину у овој 2021, предизборној години, видећемо исте припреме за обојену револуцију: с том разликом што Британци у БиХ сада потпуно јавно - кроз своје званичне парадржавне институције и међународне организације реализују кључне кораке - финансирају „слободне медије“, обучавају одабране политичке фигуре и актере цивилног друштва и усмеравају их на акцију.

       У том погледу, доминира британски рад на регрутацији кадрова кроз НАТО мисију у чијем је званичном опису деловања прикупљање обавештајних података у најширем могућем смислу и рад кроз кровну цивилну институцију Британски савет.

       Америчке агентуре раде кроз УСАИД који је у петогодишњој стратегији за Балкан предвидео финансијску подршку за оне политичаре који су на одлучујућим позицијама за решавање о чланству БиХ у НАТО – а то су чланови Председништва БиХ. У том документу се наводи да САД подржавају и подржаваће оне који ће бити за чланство БиХ у НАТО.

       Од овако отворених програма и стратегија, опасније су легалне организоване активности које синергички производе елементе за извођење обојених револуција. У њих се не улаже ништа мање него у пројекат УСАИД. 

Кадар са грузинске "правде за Давида" (16-годишњи Давид саралидзе био је

убијен у тучи ножевима, протески почели у мају 2018-те)

       Примера ради, само за регионалне медије, влада Велике Британије је издвојила 9.5 милиона фунти, који се убризгавају путем пројекта којим руководи поменути Британски савет (British Council).

       За пројекат цивилних активиста, преко исте организације, у БиХ се убацује још 1,2 милиона фунти.

       На официјелном сајту, званично се каже да ће Британски савет у Босни и Херцеговини од септембра 2019. до пролећа 2022 године предводити „уређивачку и финансијску подршку независним медијима“ .

       Новац Министарства спољних послова Велике Британије пласира се преко Томсон фондације, јер је у партнерској подели посла она одређена да обезбеди „одрживост“ одабраних  медија.

       Питањем уређивања се бави БИРН, а надзор припада добротворној невладиној организацији – INTRAC.

       То је организација која је основана 1991. у Оксфорду и званично има тим од 25 људи и 60 сарадника, а одакле се финансира није прецизирано, јер прилоге за свој добротворни рад не прикупља јавно.

       Углавном, њој припада најодговорнији део посла - мониторинг, односно надзирање активиста, политичара и медија.

       У једном од својих пројеката наводе: «У сарадњи с Амбасадом Велике Британије у Сарајеву и порталом Бука, подстичемо лидере невладиних организација, локалне активисте, младе политичке лидере и медије да унаприједе своје вјештине и мреже како би лакше остварили своје право на ефикасан ангажман у стварању позитивних друштвених промјена.

       Програмске активности укључују обуку коју пружају експерти British Council и Буке; циљ обуке је унаприједити вјештине учесника у областима лобирања, заговарања, умрежавања и друштвених медија. Учесници су појединци који већ раде као локални активисти и лидери НВО, као и млади политичари блиско повезани с медијима. Ми смо ту да им помогнемо на путу ка друштвеним промјенама».

       Следећи пример су “Активни грађани” - програм обуке друштвених лидера: “Радећи с партнерима широм свијета, учесницима програма пружамо вјештине неопходне за покретање друштвених промјена у њиховим заједницама. Партнери идентифицирају модераторе, а ми модераторе оспособљавамо да и сами преносе знање и вјештине усвојене током обуке Активних грађана. Полазници обуке користе алате Активних грађана како би осмислили и провели програме обуке у локалним заједницама широм свијета. Активни грађани су грађани из цијелог свијета који личним ангажманом остварују друштвене промјене. Активни грађани су утјецајни грађани који активно доприносе бољитку својих заједница и свих појединаца у тим заједницама. Активни грађани су појединци и институције афирмирани у својим заједницама, људи које заједнице цијене и вјерују им – надлежни службеници разних нивоа и профила, невладине организације, вјерске вође, политичари, они који раде с младима итд. Овај програм им пружа знање и вјештине неопходне за осмишљавање и имплементацију пројеката друштвене акције усмјерене на рјешавање друштвених питања специфичних за њихове заједнице.

       За овај пројекат - Активни грађани, Велика Британија је 2018. (пред изборе у БиХ 2019.) платила око милион фунти.

       Ту је и програм ProAccession - осмишљен «с циљем унапређења вјештина и ефикасности упосленика у јавном сектору, с фокусом на Министарство одбране Босне и Херцеговине, Министарство сигурности Босне и Херцеговине и агенције за проведбу закона у БиХ. Пројекат укључује неинтензивну обуку из комуникацијских и дипломатских вјештина у складу с приоритетима договореним с локалним партнерима. Истовремено се обезбјеђује интензивна обука инструктора у оквиру датих институција: кроз јачање капацитета локалних инструктора осигурава се наставак рада на обуци из комуникацијских и дипломатских вјештина унутар државних институција. Обука укључује низ тема са фокусом на комуникацијске и димпломатске вјештине у контексту Еуроатлантских интеграција. Теме су: Презентацијске вјештине, Вјештине вођења и учешћа на састанцима, Формална кореспонденција, Вјештине лобирања и утицаја,Вјештине преговарања, Вјештине писања пројектних приједлога, Вјештине лидерства, Вјештине управљања пројектима, Вјештине мониторинга и процјене пројеката, Организацијске вјештине и вјештине управљања временом, Вјештине учешћа на конференцијама и дебатама, Вјештине управљања конфликтом.»

       Посматрајући само овај кратки опис неколико програма - који су као со у мору агентурних дејстава званичних и незваничних структура на Балкану, поставља се питање - шта са њима чинити и како их зауставити или ограничити на путу као успостављању ресуверенизације региона?

ПРОФЕСОР БЕЗБЕДНОСТИ МЕЂУНАРОДНИХ ОДНОСА НА ФПН У БАЊАЛУЦИ МИЛОШ ШОЛАЈА

Наши људи су на многим странама и од тога јако добро живе

Милош Шолаја

* За борбу против страних агентура најважније је да држава обезбеди политичку стабилност и оствари економску основу за суверена законодавна решења. Тада вам не може нико ништа!

______________________________________________________

       СТАРА Југославија имала је одређене предиспозиције да се заштити од агентурних деловања (мада ни она није успела), а распадом на мање државе које су у међусобној завади, капацитет за одбрану је вишеструко умањен.

       - За борбу против страних агентура најважније је да држава обезбеди политичку стабилност и оствари економску основу за суверена законодавна решења. Тада вам не може нико ништа! Овако, уз политичку нестабилност и игру позиције и опозиције у којој оне имају различите националне циље, ми ћемо бити подложни свим врстама манипулација или тачније речено – ово су отворене политике, јер се зна шта хоће НАТО и сви други. Србија је на том путу постигла неки успех да постане интересантна као партнер, а не објект.

       - С друге стране, у либералном окружењу су настале политике грађанских права и слобода и грађанскг удруживања. На то треба да одговорите на исти начин!

       - Онолико колико имате грађане који су заинтересовани да партиципирају у грађанском животу на такав начин, а на начин који вама политички одговара – треба то и да урадите!

       - Где је проблем? Проблем је у финансирању група грађана јер се ради о људима који живе од тога – у Америци је то индустрија „трећег сектора“.

       - Кад је тако – онда и ви имате начина. Онда и ви треба да се понашате на такав начин и да покажете интерес грађана.

       - Ово захтева јако много закона. Јер, обавезивање других да се не баве својим интересима - то је тешко, будући да свако има свој инетерс и да се њиме бави.

       - Према томе – ми на унутрашњем плану треба да изразимо своје интересе, да подстичемо методе којима бисмо јасно означили шта је циљ и колико људи улаже у то да се ти циљеви остваре.

       - Међутим, ми овде, на жалост, имамо људе на многим странама. И, они јако добро живе од свега тога. Плаћени су и (у) том циљу користе.

       Поводом деловања званичних институција, конкретно амбасада и амбасадора, треба се бавити анализама политика и конкретним дипломатским активностима. Није могуће да неки амбасадор наступа против интереса своје земље и званичних политика. У односу према њима, има више могућности. Једна од њих је да се примени институт persona non grata.

       - Проблем је што морате водити рачуна ко сте и шта сте у свету и шта добијате тиме, да се све не би завршило контрапродуктивно. Откад је Вудро Вилсон понудио својих 14 тачака, нема тајних уговора и договора, све је веома отворено. Мале државе немају шансе да се обрачунавају силом – оне су објект политика великих држава.

       - Начин је у томе да поставите своје место у међународном поретку.

       Од Југославије је настало много малих субјеката и ни један није способан да очува сам себе. Морамо много да радимо да бисмо успели.

       Британци су на Балкану направили јако много штете – урадили су много негативнога на Балкану, а највећа штета је што су они себи дозволили директно мешање, а ми смо сви тако мало моћни да смо то прихватили.

       Највећа срећа би била да наше мале државе дефинишу своје интересе, концепције и своје политичке стратегије, а то је тешко из разлога што су нас јако много супротставили једне другима.

ПОСЛАНИК У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ – ПРАВНИК ВЛАДАН ГЛИШИЋ

Отпор је отежан јер живимо у условима „меке окупације“

Владан Глишић

* Поред државних иниституција, које су биле избушене канцеларијама страног утицаја, као што је канцеларија НАТО у Министарству одбране Србије, друштву је протурана прича о тзв. независним медијима који су независни од нашег народа, али су врло зависни од западних интереса. Исти случај је и са тзв. независним судством

__________________________________________________

       САГЛАСАН сам да на простору бивше Југославије постоји проблем отежаног отпора у условима „меке окупације“.

       И он упозорава на отворене агентурне факторе и посебно на агенте утицаја поводом којих је потребно изградити институционална решења.

       - Очигледно је да се више не ради са прикривеном агентурном мрежом - мада има и тога - већ много више и утицајније са такозваним агентима утицаја против којих је неопходно осмислити и реализовати стратегију.

       - То су угледне личности, организације па чак и државне институције које су заузете страним интересима и које на тај начин отворено утичу на остваривање тих интереса у домицилном друштву.

       После победе глобалистичке идеологије САД и Западне Европе постало је нормално да такви агенти утицаја отворено раде за интересе глобалистичких елита. У меко окупираним земљама, попут Србије и других српских земаља, више није било ни срамота радити за западне интересе.

Паметна кућа Ане Марије Тодоровић и Немање Рикића, ученика ОШ

"Алекса Шантић" из Угљевика, победила је на Регионалном

такмичењу у кодирању у организацији British Cauncil

        Поред државних иниституција, које су биле избушене канцеларијама страног утицаја, као што је канцеларија НАТО у Министарству одбране Србије, друштву је протурана прича о тзв. независним медијима који су независни од нашег народа, али су врло зависни од западних интереса.

       Исти случај је и са тзв. независним судством. Као што ови „независни“ у медијима никада нису и објективни, тако ти „независни“ у судству никада нису праведни – осим ако се објективност и праведност случајно поклопе са интересима САД, ЕУ и НАТО – што се врло ретко или никада не догађа.

       Посебно је видљив утицај западних мрежа утицаја на врбовање тзв.младих лидера – то су млади људи који су брзо схватили да се каријера гради преко страних центара моћи а не преко стрпљивог и марљивог рада за свој народ. Тако се западним агентима утицаја прикључују будући припадници управљачке и политичке класе у нашем народу.

       Посебан куриозитет је чињеница да се ова врста утицаја огледа и у деловању британских обавештајних мрежа и агената који (у прикривеној форми – значи класичним деловањем) користећи руску некритичност у прихватању Срба, па Србију и њене „патриотске организације и кругове“ користе као начин да се лакше инфилтрирају у Руску Федерацију.

       Све ово говори о потпуној избушености нашег безбедносног простора од стране западних агентура било прикривених било отворених (НВО, медији, агенти утицаја и млади лидери).

       Решење која би Србија обновљеног суверенитета могла да примени су следећа:

       - Проширити употребу института „persona non grata“ на све западне амбасадоре, држављане и службенике који се понашају распојасано у погледу деловања у нашој јавности (изјаве у медијима) друштвеним и државним институцијама (некоректни и лукративни контакти) и другим облицима угрожавања наше безбедности

       - Донети законски окрвир као у САД и Руској Федерацији по коме би сви који примају финансијску, логистичку и сличну помоћ из иностранства морали у својим јавним наступима и оглашавањима да имају ознаку „агент страног утицаја“

       Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари