Ђурковић: Западњаци озбиљно раде на уклањању Изетбеговића из политичког миљеа БиХ

НИ УНУТАР БОШЊАЧКОГ КОРПУСА НЕМА ДОВОЉНО  ЖЕЉЕ, А НИ ДОВОЉНО ЉУДИ ЗА НОВИ РАТ

* Западу сада не одговара да у региону настане опште лудило и да БиХ поново постане кризно жариште. Стога се посредством Мађара покушава пацификација измјена Кривичног закона БиХ које је наметнуо Валентин Инцко, а које су кукавичије јаје подметнуто да се направи хаос

* Муслимани масовно одлазе или на Запад или у заливске земље. Међу њима су дубоке поделе које се не виде зато што постоји фокус на Србе и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, а огроман је и сукоб између исламиста и поборника секуларизма

______________________________________________________

       ДИРЕКТОР Института за европске студије Миша Ђурковић рекао је да западним лидерима не иде у прилог да БиХ постане кризно жариште и да озбиљно раде да лидера СДА Бакира Изетбеговића елиминишу из политичког миљеа.

       „Западним лидерима, поред потенцијално опасних тачака у Африци и ситуације која је на ивици пуцања између Турске и Грчке, не иде у прилог да се у региону отвори опште лудило и да БиХ поново постане кризно жариште", рекао је Ђурковић.

       Он истиче да се управо стога посредством Мађара покушава пацификација измена Кривичног закона БиХ које је наметнуо Валентин Инцко, а које је, како је оцијенио, "кукавичије јаје", са идејом да убаци механизам са којим може да направи хаос на овом простору.

       „Сматрам да постоје озбиљни интереси да се примири прича о том закону како не би у цео проблем био увучен и исламски свет. Не треба заборавити да се већ ушло у изборну годину на свим нивоима, те је по правилу подизање тензија нешто што се користи у кампањи", рекао је Ђурковић за "Спутњик".

Миша Ђурковић

       Нагласио је да никако не треба сметнути са ума чињеницу да се БиХ бори са фертилитетом, да муслимани масовно одлазе или на Запад или у заливске земље, да су међу њима дубоке подјеле које се не виде зато што постоји фокус на Србе и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, а огроман је и сукоб између исламиста и поборника секуларизма.

       „Ово све указује да ни унутар самог бошњачког корпуса не постоји ни довољно људи ни жеље да се поново иде у рат и да се гине за било кога, јер се сматра да је то нешто што одговара само политичарима", рекао је Ђурковић.

       Он је додао да није сигуран да је Изетбеговић човек који би ишао у затвор због својих идеја, а његова појачана реторика се тумачи у смислу да западњаци њега већ виде као препреку реконфигурацији политичке сцене и да се озбиљно ради да се елиминише из политичког миљеа.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари