Додик нуди СДС једно српско место у Савету министара БиХ

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ СМ ТРЕБА ДА БУДЕ ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, А ЈОШ ЈЕДАН МИНИСТАР БИЋЕ ИЗ СНСД

* Унутар СДС постоји подела на оне који заговарају јединствен српски блок у Сарајеву и оне, које предводи најуже руководство странке, који верује да би сарадњом, макар и у Сарајеву, изгубила опозициони идентитет. Није мало оних који верују да ће ово питање одлучити ко ће бити будуће руководство СДС на предстојећим изборима у странци

___________________________________________________________________________________________

         УСПОСТАВУ јединственог политичког блока из РС у Сарајеву, лидер СНСД-а Милорад Додик понудио је одмах после изборне победе у октобру, али су у највећој опозиционој страници СДС-у уместо одговора наступила превирања и поделе услед неслагања о томе треба ли сарађивати са партијама које су власт у Републици Српској.

         Исход тих превирања јесу поделе у СДС-у на оне који заговарају јединствен наступ (у Сарајеву) и другог дела, на челу са најужим руководством странке, који верује да би она сарадњом, макар и у Сарајеву, изгубила опозициони идентитет. 

         Нису ретки они који верују да ће ово питање одлучити ко ће бити будуће руководство СДС на предстојећим изборима у странци, мада је и Вукота Говедарица, актуелни председник раније наговестио могућу сарадњу са СНСД-ом у заједничким органима БиХ.   

         Додик, који је и председавајући Председништва БиХ и који је након неколико месеци застоја по свему судећи постигао договор с Изетбеговићевим СДА и Човићевим ХДЗ-ом БиХ о скорој успостави власти на нивоу БиХ, своју понуду опозицији је конкретизовао:

         „Поново позивам СДС да уђе са нама у Савет министара БиХ. То не морамо да урадимо, то уопште није интерес странке. Добијамо три места, а једно треба да дате СДС-у. Али разумем да је интенција овог народа опште политичко јединство. Поново их позивам и није тачно да нема разговора са СДС-ом, само се о томе не говори јавно, али ће се говорити, као успеху или неуспеху”, рекао је Додик за Радио-телевизију РС.

         Председавајући Савета министара БиХ требало би да буде Зоран Тегелтија, члан Додикове странке, што значи да би Српској припала још два министарства. Додик нуди једно од та два места СДС-у.

         Будући да се унутарстраначки избори у СДС-у очекују у наредним месецима, о сарадњи ће морати одлучити актуелно руководство. Говедарица, пак, тврди да „нема никаквих тајних разговора са СНСД”.

         „Не подржавам никакве тајне разговоре о уласку СДС-а у Савјет министара БиХ. Сви они који буду водили тајне разговоре мораће да објасне Главном одбору странке зашто су то радили мимо званичних одлука органа странке”, навео је у одговору Алтернативној телевизији.

         АТВ констатује да у одговору не пише какав је званичан став СДС-а, ни да ли су расположени да имају свог човека у Савету министара. Поједини утицајни чланови СДС-а заговарају сарадњу са Додиком, а неки од њих су се већ приклонили властима у РС и због тога су искључени из СДС-а, као што је случај са добојским одбором те странке.

         http://www.politika.rs/scc/clanak/424527/Dodik-pozvao-SDS-da-zajedno-udu...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари