Годфри: САД желе узајамно признање Београда и Приштине, али неће наметати

НАСЛЕДНИК КАЈЛА СКОТА НЕ ЖЕЛИ ВЕШТАЧКЕ РОКОВЕ НИТИ ДА ДРЖИ ЛЕКЦИЈЕ ВРХУ СРБИЈЕ

* Нови амерички амбасадор у Београду Ентони ГОДФРИ: „Надам се отвореном дијалогу, а када буде било потребно да се кажу незгодне ствари, рећи ћу их директно, у приватним разговорима, колико год је то могуће, јер је на тај начин дипломатски рад најефикаснији

* „Вашингтон врло пажљиво гледа на присуство руског ракетног система С-400 у Србији, као и на потписивање споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, али се нада да ће видети још већу посвећеност Србије европским циљевима

_____________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ амбасадор у Србији Ентони Годфри поручио је да САД жели споразум Београда и Приштине који се у идеалним околностима заснива на узајамном признању, али да не планира да држи лекције српским лидерима.

        Годфри је навео да САД не види никакав разлог за одлагање, али да не жели да поставља ни вештачке рокове.

        "Свесни смо изазова које представљају рокови. Чини ми се да постоји извесна доза осећаја хитности да се не губи време. Не желимо да догађаји у обе земље, ни избори у Америци, буду изговор да се успори заједнички посао", рекао је Годфри за "Политику".

        Он је истакао да Вашингтон неће да дефинише начин на који две стране, Београд и Приштина, треба да дођу до решења.

        "Важно је да дође до суштинских разговора и треба да се решимо свих могућих препрека како би се дошло до одрживог решења које би допринело стабилности и просперитету региона", рекао је Годфри.

        Он сматра да САД и Србија имају изузетно снажне односе, те да Вашингтон помаже и подржава Београд у остварењу циља придурживања ЕУ, јер верује да је то у интересу Америке и да је то добро за регионалну стабилност, за развој Србије и регион у цјелини.

        "Али, био бих опрезан у неким корацима који не помажу Србији да напредује у остварењу стратешког циља, који је сама зацртала. Потребно је размислити каква је вредност таквих потеза", оцијенио је Годфри.

        Годфри је рекао да је ово његово прво постављење за амбасадора и да су га претходни послови припремили за службу у Србији, те да је ту да би јој помогао да испуни циљ о чланству у ЕУ.

        "Надам се отвореном дијалогу, а када буде било потребно да се кажу незгодне ствари, рећи ћу их директно, у приватним разговорима, колико год је то могуће, јер је на тај начин дипломатски рад најефикаснији", навео је амерички амбасадор.

        Он је нагласио да Вашингтон врло пажљиво гледа на присуство руског ракетног система С-400 у Србији, као и потписивање споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, али се нада да ће видети још већу посвећеност Србије европским циљевима.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари