Хил: САД и ЕУ очекују да се Србија прикључи санкцијама Русији, али нема притисака

НАГЛАСИО: ИЗ ПЕРСПЕКТИВЕ ВАШИНГТОНА И БРИСЕЛА – СРБИЈА ТРЕБА ДА СЕ ПОНАША КАО ЧЛАНИЦА ЕУ

* Амерички амбасадор:САД поручују Србији да није питање да ли идете на Исток или Запад, већ постоји само један правац и на Србији је да одлучи колико брзо жели да стигне тамо. Русија сада тешко може бити узор, није земља коју бисте желели за пријатеља или савезника

* Говорећи о наводима српских званичника да Русија у Савету безбедности штити интересе Србије по питању Косова, Хил рекао: „Био бих веома опрезан са аргументима да Србија има користи од потеза Русије. Наше је становиште да Србија треба да подржи дијалог којим посредује ЕУ. Не мислим да Србија треба да гледа у Русију у корелацији са Косовом, или обрнуто, већ сваку ситуацију да сагледа посебно

* Амер је посебно нагласио: „Заиста не разумем како неко може да буде подржавалац Русије или да говори у прилог Русији. Надам се да ће нова Влада Србије заузети одређени правац, али то је на људима који формирају Владу. Жељно ишчекујем да видим како ће бити. Да ли тај правац подразумева мање сарадње са Русијом? Не бих рекао сарадње, пре бих рекао мање вере у Русију

_________________________________________________________

         АМБАСАДОР Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је да САД и Европска унија очекују да се Србија прикључи санкцијама Русији, али да Београд сам одлучује о томе и да нема притисака.

       Хил је у интервјуу за Глас Америке 1. маја рекао и да Србија треба "поново да размисли ако сматра да ће јој Русија помоћи у решавању питања Косова".

       На питање која је главна порука након посета америчких сенатора Београду 19. априла, а потом и помоћнице државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид 26. априла, Хил је рекао да се говорило о бројним темама.

       "Свакако, једна од тема била је и ситуација у Украјини, једна од највећих трагедија у овом веку. Зато није изненађујуће што су амерички представници изнели различите аспекте те ситуације у комбинацији са односом Србије и ЕУ, и чињеницом да из перспективе ЕУ и САД, Србија треба да се понаша као чланица ЕУ и придружи се санкцијама", рекао је Хил.

       Хил је демантовао да су званичници САД поставили ултиматуме Србији у вези увођења санкција Русији због њене инвазије на Украјину.

       "Али, САД поручују Србији да није питање да ли идете на Исток или Запад, већ постоји само један правац и на Србији је да одлучи колико брзо жели да стигне тамо. Русија сада тешко може бити узор, није земља коју бисте желели за пријатеља или савезника. И мислим да постаје све јасније шта земље треба да ураде. Коначно, на тим је земљама да одлуче и нико никога не притиска, људи у Србији треба да одлуче у ком правцу желе да иду", рекао је Хил.

       Одговарајући на питање да ли ће бити последица по односе Србије и САД ако се не уведу санкције Русији, Хил је навео:

       "То је хипотетичко питање. Са Србијом разговарамо о томе шта можемо да урадимо заједно како би се овај рат окончао. Не бих да улазим у то, не говоримо о последицама. Суштина је да бисмо желели боље односе, могућност да нађемо заједнички интерес“.

       Говорећи о наводима српских званичника да Русија у Савету безбедности штити интересе Србије по питању Косова, Хил је рекао да "није видео ништа што указује да Русија штити било кога осим председника (Русије Владимира) Путина".

       "И био бих веома опрезан са аргументима да Србија има користи од потеза Русије. Разумем динамику у Савету безбедности УН, разумем суштину. Али, Србија треба да одлучи какве ће односе имати са својим суседима и како ће томе приступити. Наше је становиште да Србија треба да подржи дијалог којим посредује ЕУ. Не мислим да Србија треба да гледа у Русију у корелацији са Косовом, или обрнуто, већ сваку ситуацију да сагледа посебно", рекао је Хил.

       Говорећи о перспективи дијалога Србије и Косова у Бриселу, Хил је рекао да се "ЕУ јако труди да стави различите идеје и теме о којима се разговара на сто".

       „Преговори су јако тешки и знам да ЕУ ради најбоље што може и Србија и Косово треба то да уваже. Ова питања нису лака, да јесу одавно би била решена. Треба да разумемо потешкоће, али не да будемо таоци тога, већ да гледамо где бисмо волели да стигнемо", навео је Хил.

       На питање о наоружању које Србија купује од Русије и Кине, Хил је рекао да Београд "треба да дугорочно да размишља о безбедносној структури која је чини сигурном".

       "Мислим да је у 21. веку веома тешко да купујете мало опреме на једној, мало на другој страни и верујете да то служи вашим безбедносним интересима. Коначно, и знам да се Срби не слажу са овим, али коначно је најбоље за Србију да буде у НАТО-у. Биће потребно време, ја сам јако добро свестан историје. Верујем да ће Србија схватити да је заједничка одбрана најбоље решење", рекао је Хил.

       Хил је рекао да је спреман да ради са новом Владом Србије, која треба да буде формирана након априлских избора и да види "куда Влада иде".

       "Јако се важна ствар десила 24. фебруара када је Русија кренула у инвазију на суседну земљу. Заиста не разумем како неко може да буде подржавалац Русије или да говори у прилог Русији. Надам се да ће нова Влада заузети одређени правац, али то је на људима који формирају Владу. Жељно ишчекујем да видим како ће бити", рекао је Хил.

       На питање да ли тај правац подразумева мање сарадње са Русијом, Хил је одговорио:

       "Не бих рекао сарадње, пре бих рекао мање вере у Русију. Идеја да ће Русија решити српске проблеме на Косову или негде друге, па само погледајте ситуацију у Украјини и реците ми да је валидан предлог да се Србија може ослонити на Русију за било шта", закључио је амерички амбасадор.

       https://www.slobodnaevropa.org/a/ambasador-sad-srbija-rusija/31829559.html

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари