Калабухов: Високи представник је реликт прошлости и само дестабилизује БиХ

ШМИТ НИЈЕ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК, НЕЛЕГИТИМНО ЈЕ ЊЕГОВО ПОСЕЗАЊЕ ЗА БОНСКИМ ОВЛАШЋЕЊИМА

* Игор КАЛАБУХОВ: Канцеларија високог представника временом се претворила, не у инструмент за решавање политичких питања, већ за погоршање овдашње политичке ситуације. Она не помаже помирењу у БиХ. Сматрамо да је неопходно укинути и затворити Канцеларију високог представника

* „Британско увођење санкција председнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику представља одраз монополистичке свијести Запада, који полази од тога да може санкционисати било ког политичара у било којој земљи

________________________________________________________

       РУСКИ амбасадор у БиХ Игор Калабухов рекао је да је принципијелни став Русије да се без одговарајуће резолуције Савета безбедности УН Кристијан Шмит не може сматрати високим представником, односно да, у смислу Дејтонског споразума, нема никаква овлаштења за вршење својих активности у БиХ.

       Калабухов истиче да је на том плану нелегитимна Шмитова употреба бонских овлаштења и када је реч о Закону о непокретној имовини Републике Српске.

       - Задатак Канцеларије и `нормалног` високог представника јесте да помаже политичким партијама и политичарима у БиХ да налазе заједничка решења овдашњих проблема, а не да уноси додатне моменте дестабилизације као што се догодило са његовим и одређеним одлукама бившег високог представника /Валентина Инцка/ - рекао је Калабухов за АТВ.

       Он је истакао да је став Русије да се завршило време постојања Канцеларије високог представника, те да високи представник представља реликт прошлости у БиХ.

       Калабухов је рекао да се ова канцеларија временом претвара, не у инструмент за решавање политичких питања, већ за погоршање овдашње политичке ситуације.

       - Она не помаже помирењу у БиХ. Дакле, сматрамо да је неопходно укинути и затворити Канцеларију високог представника. Овде треба рећи и да наше колеге из ЕУ сматрају да Канцеларија високог представника није у складу са суверенитетом БиХ, али они имају другачији поглед на то како она треба да функционише - рекао је Калабухов.

       По мишљењу Русије, каже Калабухов, они су прекршили постојеће услове за именовање новог високог представника. "Зато полазе од неких својих схватања, али ми сматрамо да је прошло време Канцеларије високог представника“, оцијенио је Калабухов.

       Он је додао да је Русија у том смислу обуставила финансирање Канцеларије високог представника у БиХ, поновивши да колеге из Савета за провођење мира /ПИК/ имају нереално виђење тога које задатке треба решавати у БиХ.

       Калабухов је оценио да британско увођење санкција председнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику представља одраз монополистичке свести Запада, који полази од тога да може санкционисати било ког политичара у било којој земљи.

       - То по мени проистиче из свести западног човека и цивилизације да некажњено може користити ресурсе целог света. То, такође, видимо и у актуелним санкцијама усмереним према имовини Русије у иностранству, појединих руских грађана, па чак и према уметничким предметима који се тамо налазе. Они мисле да могу све. У томе је смисао западног менталитета - каже Калабухов.

       Осим тог "јединог" пута којег колективни Запад хоће да наметне целом свету, каже Калабухов, постоје и други, реални путеви у смислу да се створи светски поредак у којем би свака држава имала свој суверенитет и национални интерес, где не би било диктатуре и монопола и где би постојао дијалог узајамног поштовања међу свим земљама.

       - То се наглашава и потребом решавања глобалних проблема у којем су дужне да учествују све државе света. Надам се да то значи да смо на путу стварања мултиполарног света, узајамних и равноправних односа што је посебно сада важно када се ближимо обележавању 77 година од победе над фашизмом - рекао је Калабухов.

       Руски амбасадор жали што се лекције Другог светског рата заборављају, искривљују, фалсификују.

Радост у Доњецку након што је Русија

признала донбаске републике

       - У питање се доводе сва она постигнућа човечанства послије Другог светског рата, смисао и значење организације УН. У питање се доводи и само међународно право које се мења неким правилима диктираним из једног центра - рекао је Калабухов.

       Руски амбасадор је рекао да БиХ није на списку земаља које се непријатељски односе према Русији, те да се на њу не односе мере које се примењују на непријатељске државе, а међу којима је одлука о преласку трговине гасом на рубље.

       Он каже да у целости гледа оптимистично на развој света и да се нада да ће временом све више земаља да се увери у потребу стварања поштеног и праведног света, те да на том плану нема места песимизму.

       Калабухов не очекује да ће САД и друге чланице НАТО донети одлуку о директном војном контакту са Русијом, односно да се боре против Руса у Украјини.

       - Међутим, у последње време видимо реализацију стратегија усмерених на борбу против Русије преко марионетске Украјине и све те одлуке попут слања оружја сведоче да САД и њихови сателити желе пораз Русије, те да су за фронт изабрали Украјину - рекао је Калабухов.

       Он је рекао да о тобожњим руским злочинима у Бучи и Краматорску не говори цео свет, већ они са Запада који желе зло Русији и труде се да манипулишу јавним мњењем на том плану.

       - Русија јасно зна шта је било у Бучи и ко је приредио ту монтирану провокацију. Ничег сличног није било у периоду када се на територији Буче налазила руска војска. О томе није говорио ни градоначелник Буче, ни људи на јавним и друштвеним мрежама - рекао је Калабухов.

       Он каже да је Русија сама одлучила о суспензији свог чланства у Савету за људска права УН, јер су амерички и западни представници вршили огроман притисак на људе из различитих држава, попут личних и других претњи забраном наставка школовања њихове деце, блокирања рачуна и слично.

       - Све се објашњава страшним притиском Запада зарад изолације Русије на међународној сцени. Али о тој изолацији нема говора, јер се већина земаља света није придружила западним санкцијама и оне, у принципу, разумеју смисао наших поступака - рекао је Калабухов.

       Он је рекао да је немогуће да Русија буде избачена из Савета безбедности УН, упркос појединим позивима на том плану из Украјине и са Запада.

       - Јасно да се овде не ради само о економским, него о скоро егзистенцијалним санкцијама против Русије и тежњи да се укине свако помињање културног наслеђа Русије, њеног научно-техничког наслеђа, потенцијала... Али, ми на ово гледамо као шансу за јачање нашег економског потенцијала, решавање питања унутар економско-политичког развоја и за, у одређеној мери, решење проблема одређене зависности од Запада, као и за развој наших снага у свим гранама економије - појаснио је Калабухов.

       Када је реч о цензурисању руских медија, Калабухов је рекао да тиме падају у воду западне приче о објективном информисању и алтернативним гледиштима.

       - Запад на средства масовног информисања гледа као на згодно оруђе за манипулацију јавним мњењем - рекао је Калабухов и додао да упркос свему расте интерес за информације које у вези са дешавањима у Украјини долазе са стране Русије.

       (Срна)

      Региструјте се на нашем Telegram каналу:  https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари