Стевандић: Неки би да Српску искористе за вршење притиска на Србију

СМАТРА ДА ЈЕ БиХ ПОСТАЛА СВОЈЕВРСНИ ЦЕНТАР ГЕОПОЛИТИЧКОГ ЛОБИРАЊА

* „Прва два дана након избора у одређеној мери могу бити битнији и од избора. Тада на видело излазе све калкулације и сав покушај утицаја на стварање власти. Због тога једини интерес Републике Српске мора бити савезништво са Србијом, које мора да надјача нечије личне, тајкунске и међународне интересе“

* „Свака политика која нема национални интерес довешће до отварања могућности међународног интервенционизма, који ће бити потпомогнут изнутра са бошњачким институцијама, попут Уставног суда БиХ, јер свака досадашња криза у БиХ је плод међународних институција“

_______________________________________________________

       ИЗБОРНИ резултат у БиХ предмет је великог интересовања и због тога је сам утицај на исход тог резултата велик, поготово од стране дела међународне заједнице те да је БиХ постала својеврсни центар геополитичког лобирања, рекао је председник Уједињене Српске, Ненад Стевандић за ТВ Хепи.

       Јер, наводи Стевандић, "након што је Србија израсла у земљу која је постала битан и стабилан фактор на Балкану, Република Српска се некима отвара као могућност стварања једног притиска на Србију и њеног лидера".

       Стевандић додаје да због бошњачког фактора, који ће наставити да блокира инвестиције и покушати наметнути неку своју политику, сам резултат избора ће остати у одређеној мери непромењен, те да подела унутар српског политичког фактора ствара неизвесност.

       Како он додаје, ни бошњачке, ни хрватске странке нису између себе подељене да буду просрпске или антисрпске, већ имају заједнички наступ, каквим се политички лидери из Републике Српске не могу похвалити.

       - Прва два дана су након избора, најважнији период, који су у одређеној мери битнији и од избора, јер тад на видело излазе све калкулације и сав покушај утицаја на стварање власти, и због тога једини интерес Републике Српске мора бити савезништво са Србијом, које мора да надјача нечије личне, тајкунске и међународне интересе - каже Стевандић.

       Сваки супротан правац, каже, може довести до тога да се политичко нејединство пренесе и на народ Српске, и такве поделе представљају могућност да се одређени фактори са својим циљевима умешају.

       - Република Српска је у изузетно неповољним ситуацијама направила школе, болнице аутопутеве и још много тога, и то се може очувати само уколико се води одговорна, национална, политика која нема спољашње интересе. Свака политика која нема национални интерес довешће до отварања могућности међународног интервенционизма, који ће бити потпомогнут изнутра са бошњачким институцијама, попут Уставног суда БиХ, јер свака досадашња криза у БиХ је плод међународних институција, као што је Уставни суд или високи представници - закључио је Стевандић.

       (Srpskainfo.com)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари