Амфилохије: Црна Горо, не гласај за оне који патријарху Дожићу и Светом Сави приписују фашизам

СВЕТИ САВА ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ СВЕТИТЕЉА СВЕУКУПНОГ ХРИШЋАНСТВА“

* Не дај Боже, да Црногорци граде будућност Црне Горе на оном духу онога каплара Фрање Јосифа који је срушио цркву на Ловћену и оскрнавио гроб Ловћенског Тајновидца

* „Тај дух је направио Пасје гробље а до данас није нашао мјеста, ево седамдесет година, за један мали ћошак у Колашину да га посвети патријарху српском Гаврилу Дожићу. И сада они њега проглашавају малтене и за фашисту. И оне који следују његовим путем оптужују да иду путем фашизма

* „Колашинци и Морачани не смију градити будућност на фашистичком духу Секула Дрљевића. Он је стварао фашистичку Црну Гору 12. јула 1941. године и НДЦГ у Старој Градишки, гдје је, заједно са Антем Павелићем побио 140 најугледнијих Црногораца тога времена. На тим темељима проклетога Секула Дрљевића сада хоће да стварају будућност Црне Горе

__________________________________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ Амфилохије данас је са Кључког Тавора, на Бјеласици, данас позвао све људе у Црној Гори, све Црногорце, без обзира како се они осјећају, да изађу на предстојеће изборе.

       “Али на тим изборима, наравно, да буду свједоци свјетлости Христа Бога нашега, вјечне и непролазне. И да на њој, као на свјетлости, истини и љубави Божјој граде и себе и своју државу и своје потомство. Не дај Боже, да Црногорци граде будућност Црне Горе на оном духу онога каплара Фрање Јосифа који је срушио цркву на Ловћену и оскрнавио гроб Ловћенског Тајновидца”, поручио је Владика.

       Рекао је и да не да Бог да Колашинци граде будућност града Колашина на духу оних који су Божић чертдесет и прве године оскрнавили братском крвљу и направили Пасје гробље, да се гради будућност Колашина на Пасјем гробљу. Неће, ако Бог да”, рекао је Митрополит Амфилохије.

       Подсјетио је да Црква ове године обиљежава 70 година од упокојења патријарха Гаврила Дожића.

       “Највећега Колашинца, Морачанина и Ровчанина и овога краја. Међутим, дух каплара Фрање Јосифа и данас влада у Колашину. Па не само што је тај дух направио Пасје гробље него до данас није нашао мјеста, ево седамдесет година, за један мали ћошак у Колашину да га посвети патријарху српском Гаврилу Дожићу. И сада они њега проглашавају малтене и за фашисту. И оне који следују његовим путем оптужују да иду путем фашизма.

       - Можете да замислите: он који је седам и по година провео у затвору аустроугарском, Фрање Јосифа, и у затвору Хитлеровом, који је по Хитлеровом налогу четрдесет и прве године ухапшен у Острогу, који је заједно са Светим владиком Николајем окончао Други свјетски рат у Дахауу – њега данас проглашавају за фашисту”, казао је Владика.

       Митрополит Амфилохије је нагласио да Црна Гора данас све дубље и дубље срља у провалију са брозоморном идеологијом која и до данас овдје влада.

       “Неће ваљда на томе да се гради будућност Црне Горе”, рекао је он.

       Додао је да Колашинци и Морачани не смију градити будућност на фашистичком духу Секула Дрљевића.

       “Он је стварао фашистичку Црну Гору 12. јула 1941. године, који је стварао НДЦГ у Старој Градишки, гдје је, заједно са Антем Павелићем побио 140 најугледнијих Црногораца тога времена. На тим темељима проклетога Секула Дрљевића сада хоће да стварају будућност Црне Горе моји Црногорци и моји Колашинци. Ја се у Бога надам да неће”, нагласио је Владика Амфилохије.

       Казао је да они који сада воде Црну Гору у својој беспамети светосавље проглашавају за фашизам.

       “Свети Сава је један од најпознатијих светитеља свеукупног хришћанства. Његове иконе ћете наћи од Кремља, широм Русије, Румуније, Бугарске до светога града Јерусалима и до Америке. Храмови његови су широм свијета подигнути. И тога Светога Саву ови сада сврставају међу фашисте. Можете да замислите каква је то беспамет и незнање”, нагласио је он.

       Рекао је да је за овај тренутак најбитније да сви Црногорци изађу да гласају на изборима.

       “Али да гласају за вјечно људско достојанство и за оне који су ходили тим путем вјечног људског достојанства, а не за оне који су крвљу обагрили Божић и 1919. и 1941. године и који и данас темеље на тој и таквој лажној идеологији, безбожној и антибожној, будућност Црне Горе”, поручио је Митрополит Амфилохије.

       Након Литургије одржано је традиционално преображенско пјесничко сабрање.

       https://mitropolija.com/2020/08/19/mitropolit-amfilohije-bespamet-koja-sada-vodi-crnu-goru-svetosavlje-proglasava-za-fasizam/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари