Амфилохије: Идеологија Мехмеда Освајача преовладала опет у Цариграду, али се надамо да неће завладати Црном Гором

„НАСЉЕДНИЦИ ТИТОИСТА СВЕ СУ У ЦРНОЈ ГОРИ ОПЉАЧКАЛИ, А САДА СУ И ГОНИТЕЉИ ЦРКВЕ“

* „Народ, дарнут у зеницу ока свога, данас се у Црној Гори побунио против тога злочина и злочиначког закона и злочиначке власти. Побунио се и његов вапај је: Не дамо светиње!

* Поводом коментара једног од посланика у Скупштини Црне Горе да је Ердоган имао право да Свету Софију претвори у џамију јер је  власт, упозорио:  То значи да је у праву и Мехмед Фатих који је први претворио Свету Софију у џамију, који је разорио стотине храмова и претворио их у џамије! Тако су у праву и сви они који су овдје код нас рушили свете храмове од времена истога Мехмеда Фатиха, који је 1474. године освојио Црну Гору, ондашњу Зету. Дакле, у праву су освајачи и рушитељи светиња Божјих кроз вјекове”

* „Свака власт јесте од Бога, али није сваки властодржац од Бога – то је оно што заборавља црногорска власт... Свуда, па и у Црној Гори, пропашће све оно што се гради на безбожништву, отимачини, пљачки, на самољубљу, властољубљу  

________________________________________________________________________           

        МИТРОПОЛИТ црногорско–приморски  Амфилохије оценио је да је у Црној Гори данас време нових гонитеља Цркве и отимача светиња Божјих, наследника проклетога цара Дукљанина, који је испунио календар бројним именима светих мученика.

        У литургијској беседи је рекао да је властодршцима у Врној Гори само још остало да отимају светиње Божје, након што су претходно опљачкали предузећа, народно добро које су сакупили њихови претходници на основу онога што су отели од Цркве Божје и народа, али који, благодарећи томе што су били крштени, нису само за себе присвајали, него су то давали и народу, створивши многобројна предузећа.

        “Њихови садашњи сљедбеници сва та предузећа су на дивљи начин приватизовали, претворили у своју имовину, опљачкавши то народно богатство у име сада неких нових идола, идеала лажних. У исто вријеме сада доносе законе да и ове светиње Божје, у које су уграђени сви наши преци на челу са Светим Стефаном Пиперским, приватизују. Како кажу национализују, да их присвоје наводно држави. Којој држави?! То је власт која је себе поистовјетила са државом”, објаснио је владика.

        Митрополит је казао да они настављају оно што је већ било речима започето на знаменитој Подгоричкој скупштини, када су неки испуњени таквим духом безбожника говорили како треба да се избаце “те кости Светога Василија Острошкога и Светога Петра Цетињског и друге свете мошти”.

        “Из те групације која је тако говорила, родила се Комунистичка партија, титоистичка, која је радила оно што је радила, између осталог жртвоваши Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, учинивши га новим свједоком Цркве Божије, и преко 120 свештеника“.

        “Зато се народ, дарнут у зеницу ока свога, данас у Црној Гори побунио против тога злочина и злочиначког закона и те злочиначке власти. Побунио се и његов вапај је: Не дамо светиње! Не дамо светиње светих моштију светих мученика Христових на челу са Светим Василијем, Светим Петром, Светим Стефаном Пиперским. Не дамо те светиње! Њихове мошти чувамо као светиње и чувамо њихову вјеру и све што градимо, градимо на њиховој вјери у живога Бога“.    

        Осврнуо се митрополит поново на претварање цариградске Свете Софије у џамију, као и коментар једног од посланика у Скупштини Црне Горе који је оправдао тај Ердоганов поступак, зато што је он власт.

        Казао је да је посланик то рекао како би се оправдао злочиначки закон отимања и рушења светиња у Црној Гори, “пошто су они сада власт и као власт имају право да раде шта им падне на памет”.

        “Значи да је у праву и Мехмед Фатих који је први претворио Свету Софију у џамију, који је разорио стотине храмова и претворио их у џамије?! Они су у праву јер су били власт!? Тако су у праву и сви они који су овдје код нас рушили свете храмове од времена истога Мехмеда Фатиха, који је 1474. године освојио Црну Гору, ондашњу Зету. Дакле, у праву су освајачи и рушитељи светиња Божјих кроз вјекове.”

        Даље је казао да свака власт јесте од Бога, али није сваки властодржац од Бога, и да је то оно што заборавља црногорска власт.

        “Идеологија Мехмеда Освајача преовладала је поново у Цариграду, али надамо се у Бога, да неће таква власт освајачка, безбожна, преовладати и завладати Црном Гором Св. Јована Владимира, Св. Петра Цетињскога, Петра Ловћенскога Тајновидца, Св. Василија Острошкога, Св. оца нашега Симеона Дајбабскога и Стефана Пиперскога. Неће то моћи. Овај народ се духовно пробудио, вапије и пјева: Не дамо светиња! То је оно што је својство овога народа кроз вјекове... То је својство овога народа Христовога који је поново је васкрсао и поново васкрсава борећи се против свих освајача и силниика.”

        На крају свог обраћања Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски г. Амфилохије је закључио:

        “Свуда, па и у Црној Гори, пропашће све оно што се гради на безбожништву, отимачини, пљачки, на самољубљу, властољубљу. На томе се ништа истинско и право није саградило кроз вјекове. Све је то пропало, а само оно што је грађено на тврдој Божјој вјери, на Христу Господу и на светињи Божијој је остало, опстаје и остаће до краја свијета и вијека.”

         https://mitropolija.com/2020/07/27/mitropolit-amfilohije-u-piperima-poslije-divlje-privatizacije-samo-je-ostalo-jos-otimanje-svetinja/       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари