Амфилохије: Нећу умрети пре него што на врх Ловћена буде враћена Његошева капела

„НЕМОЈ ДА МИСЛИШ ДА САМ СТАР ЗА ТО! ГОСПОД ЋЕ ЈЕ ЗА МОГ ЖИВОТА ВРАТИТИ“

* Његошево завештање гласи: “Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену… То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате Божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством“. А митрополит црногорско-приморски наглашава: „Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом? Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе

_____________________________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ црногорско–приморски Амфилохије поручио је да неће умрети пре него што на врх Ловћена врати Цркву Светог Петра Цетињског.

       – Немој да мислиш да сам стар за то. Не, Господ ће је, за мога живота, вратити тамо гдје је била – изјавио је Митрополит Амфилохије за “Политику”.

       Он је подсетио да је у заветној капелици коју су саградили Петровићи, управо Његош “дао обијелити /цркву/” и да се сваке године по његовој заповеди Литургија служила у њој за душу неумрлих црногорских јунака.

       – Црква Светог Петра била је његова задужбина, подигнута по његовом упутству и за вријеме његовог живота /1846. године/, на мјесту које је сам обиљежио и изричито завјештао да у њој буде сахрањен – подсјетио је митрополит Амфилохије.

       Према његовим речима, свима је познато Његошево аутентично завештање, које гласи: “Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену… То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате Божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вама на душу”.

       – Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом? Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе – рекао је Mитрополит Амфилохије.

       Када је реч о изградњи цркве Свете тројице на Цетињу, Mитрополит Амфилохије подсећа да за то постоји “аманет краља Николе“.

       Остаци Петра Петровића Његоша се од 1974. године налазе у маузолеју саграђеном по пројекту хрватског вајара Ивана Мештровића, који је саграђен на месту православне капеле у којој је Његош био сахрањен на врху Ловћена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари