Амфилохије: Ови што су на власти у Подгорици објавили су рат Богу, а не Амфилохију и народу

„ПРАВИ ЉУДИ У НАШЕМ НАРОДУ СЛЕДЕ ЦАРА КОСОВСКОГ ЛАЗАРА ЈЕР ЈЕ ЗЕМАЉСКО ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО“

* “Они хоће да уништe Цркву Божију, мисле да је лако с Богом ратовати. Нико Бога није побиједио у историји и неће Га побиједити до краја свијета и вијека! Треба то да схвате и ови који су сада овдје код нас на власти“

* „Живоме Богу су рат објавили и зато онај који с Богом ратује губи и свој образ и душу, одриче се од свих истинских и правих владара, који су владали овим просторима од времена Цара Константина до времена краља и господара Николе Петровића

* „Они се одричу од њих покушавајући да васпоставе идеологију проклетога цара Дукљанина и осталих лажних владара кроз вјекове - до Лењина, Стаљина, Броза и свих осталих који су покушавали да ратују са Богом, да ратују против Пресвете Богородице

___________________________________________________________________________

        АРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је свештенством данас, на празник Полагања Ризе Пресвете Богородице, Свету архијерејску литургију у цркви у Бијелој код Херцег Новог поводом храмовне славе ове светиње.

        У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је оцијенио да се на темељима древнога гоњења Цркве, наставља и данашњи прогон Цркве и злочини свуда у свијету па и код нас.

        Високопреосвећени је нагласио да је Црква прогоњена од савремених владара и гонитеља, који нису надахнути духом великих хришћанских владара какав је био цар Константин, цар Јустинијан, Немањићи, Петровићи, него духом проклетога цара Дукљанина, како га је народ назвао и запамтио јер је прогонио и убијао хришћане.

        “Они који су на власти хоће да уништe Цркву Божију, мисле да је лако с Богом ратовати. Нико Бога није побиједио у историји и неће Га побиједити до краја свијета и вијека! Треба да схвате и ови који су сада овдје код нас на власти, да су објавили рат Богу, а не Амфилохију или народу у Црној Гори. Живоме Богу су рат објавили и зато онај који с Богом ратује, он губи и свој образ и душу, одриче се од свих истинских и правих владара, који су владали овим просторима од времена Цара Константина до времена краља и господара Николе Петровића.”

        Они се дакле, како је казао, одричу од њих покушавајући да васпоставе идеологију проклетога цара Дукљанина и осталих лажних владара кроз вјекове - до Лењина, Стаљина, Броза и свих осталих који су покушавали да ратују са Богом, да ратују против Пресвете Богородице, укидајући оне благословене законе које је Господ прописао за човјека и људску природу.

        “Зато је данас та обезбожена власт на својој скупштини прво озаконилa закон човјекоубиства (абортус), озаконила чедоморство, убиство људи. То само могу безумни људи и народи, јер дијете које се зачне у материној утроби било да је од три мјесеца или три године или тридесет година, то је исто дијете. Према томе убити га од три мјесеца, или три године, или тридесет година, истога човјека убијаш”, рекао је владика.

        Подсјетио је и на недавно усвојени закон о истополним браковима који, како је нагласио, негира и људску природу и Божије призвање човјеково.

        Такође је поручио да се на унижавању људске природе не може градити срећа и благостање ни једне државе и народа. Истакао је да је то ново гоњење Христа – Бога љубави – укидање љубави као основног закона људског живота, љубави истинске, богочовјечне, која је подарена овоме свијету и човјечанству од самога Господа.

        “Пресвета Дјева је носила одежду бесмртности којом облачи људску природу и освећује човјека и људску природу и Божије законе у људској природи, да би човјек овдје испуњавао заповијест Божију”, рекао је Митрополит и појаснио да је међу њима и заповјест: Рађајте се и множите се и напуните земљу.

        Нагласивши да то свједочи Пресвета Богородица и да је то свједочанство Цркве Божије већ 2000 година, Архиепископ цетињски је казао да је то свједочанство Цркве Христове и данас распете као у древна времена.

        “Али, у исто вријеме и данас она је носилац вјечнога и непролазнога људскога достојанства, вјечнога и непролазнога Царства небескога за које се опредељују истински прави људи, следујући код нас, у нашем народу, Цару косовском Лазару, схватајући да је земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека. То је Косовски завет који је Нови завјет оваплоћен у бићу једнога од земаљских народа и завјет који су оваплоћује у свим земаљским народима, који прихватају Христа Бога као спаситеља, искупитеља, који прихватају Пресвету Дјеву као дародавку вјечнога и бесмртнога и непролазнога живота.”

        Црква Христова је данас присутнија у свијету више неголи икада у давна времена, али, како је казао, с друге стране је скоро више неголи икада у прошлим временима гоњена и прогоњена.

        “Црква Христова је на распећу. Тако је она била од Христовог распећа, тако је била кроз вјекове, тако је била гоњена и прогоњена права вјера и за вријеме Светог Јувеналија патријарха јерусалимског којега данас прослављамо, а који је такође био гоњен од ондашњих моћника и владара, који су били прихватили лажно учење о Христу”, бесједио је владика Амфилохије.

        По његовим ријечима тај зли и опаки демонски дух оних који су тада гонили Цркву се наставља и у наша времена. Подсјетио је на прогон Цркве широм свијета кроз вјекове: у Сирији, Ираку, Ирану, дијеловима Палестине, као и у вријеме бољшевика, комуниста, који су прогонили Цркву, разорили хиљаде храмова, оскрнавили светиње Божије и покушали да прогонећи живога истинитога Бога, себе да прогласе за Бога.

        “Међутим, савремено стање у Православној цркви, обнова вјере православне у хришћанским народима, нарочито словенским, показатељ је да је Бог неуништив, непобједив. Силом свога васкрсења, Господ је постао квасац вјечнога и новога живота, вазневши се небеса. Христово распеће је у природи саме Цркве, зато је Црква и гоњена кроз вјекове, зато је Црква и гоњена и овдје код нас и у прошла времена, а посебно у наше вријеме.”     

         https://mitropolija.com/2020/07/15/mitropolit-amfilohije-vlast-objavila-rat-bogu-a-ne-amfilohiju-i-narodu-u-crnoj-gori/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари