Амфилохије позвао Вартоломеја и Кирила да се опет састану и загрле у подгоричком Храму Христовог Васкрсења

НАГЛАСИО ЈЕ ДА ЋЕ МАСЛИНЕ КОЈЕ СУ ПОСАДИЛИ УБРЗО РОДИТИ И ДА ЋЕ ИХ ОБОЈИЦИ ПОСЛАТИ   

* Митрополит црногорско-приморски казао после Литургије да је Света Софија данас поново угрожена и изложена покушају лишавања најдубљег смисла њеног постојања“Покушај њеног поновног претварања у џамију је безумље. Али, Света Софија остаје неразорива и неуништива

* Нагласио да је и подгорички саборни храм надахнут храмом Свете Софије из Цариграда и наставио: “Као што је тим истим храмом надахнут и храм Светога Саве на Врачару у Београду, кроз кога васкрсавају Свети Сава и његове свете мошти спаљене ма Врачару

* „Молимо се да даде Бог да се поново овдје састану цариградски и московски патријарх, да се загрле и да се пољубе, да тиме посвједоче да су заиста свједоци Премудрости Божије, Христа Бога нашега

____________________________________________________________________________

        У СВИМ  храмовима Митрополије црногорско-приморске јутрос су служене Свете литургије поводом данашње поновне промјене хришћанског вјерског идентитета и намјене Велике Цркве Свете (Агиа) Софије Премудрости Божије у Цариграду – мајке цркве свих наших цркава, једне од најзначајнијих хришћанских светиња на свијету.

        Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије овим поводом Свету службу Божију је служио у саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици.

        У литургијској бесједи након читања Јеванђеља рекао је да данас прослављамо посебно Божју Премудрост везану за највеличанственији храм саздан људском руком у историји рода људскога – Свету Софију.

        “За Премудрост Божију у древноме царскоме  граду Цариграду. Прослављамо, дакле, Премудрост Божију и сјећамо се и доживљавамо тајну тога величанственог храма, саграђеног од руке цара Јустинијана, храма из кога су никли сви храмови, да не кажемо хришћански, али посебно православни храмови – из Свете Софије цариградске”, подсјетио је Митрополит црногорско-приморски.

        Додао је да је и подгорички саборни храм надахнут храмом Свете Софије из Цариграда.

        “Као што је тим истим храмом надахнут и храм Светога Саве на Врачару у Београду, кроз кога васкрсава Свети Сава и његове свете мошти спаљене ма Врачару, као што се кроз храм Премудрости Божје у Цариграду, кроз Свету Софију вјековима открива и јавља, посвједочује на видљив начин та велика и света тајна Христа Господа”, рекао је он.

        Казао је да је Света Софија данас поново угрожена и изложена покушају лишавања најдубљег смисла њеног постојања.

        “Покушај њеног поновног претварања у џамију је безумље. Али, Света Софија остаје неразорива и неуништива. Света Софија је, ено је, и у Кијеву. Мајка црква свих руских цркава. Јер, руски народ је, већина словенских народа је кроз Свету Софију примила вјеру у Христа Богочовјека као Премудрост Божију”, нагласио је Владика Амфилохије.

        Рекао је да је добро што ову службу у част овога празника празнујемо у храму који су освештали православни патријарси на челу са васељенским патријархом Вартоломејем, нашим патријархом Павлом и московским патријархом Алексијем.

        “Ево их овдје насликаних међу приложницима и ктиторима овога светога храма, заједно са атинским архиепископом Христодулом који је приложио овај иконостас. Овдје су двојица патријараха, цариградски и московски, засадили и двије маслине у знак мира и љубави. И пустили су онда, сјећате се, и голуба који је полетио као символ Духа Светога који је освештао овај свети храм”, казао је он.

        Митрополит Амфилохије је рекао да ће те двије маслине ускоро дати плодове и да ће са њих послати маслине и цариградском и московском патријарху.

        “Као позив да се поново састану овдје гдје су се онда састали, гдје су последњи пут заједно служили Литургију”, казао је Владика.

        “Молимо се распетом и васкрслом Господу за распету Свету Софију, распету, ево, од 1453. године, да је поново врати да буде свједочанство Њега, распетога и васкрслога и Духа Светога животворнога. Да даде Бог да се поново овдје састану цариградски и московски патријарх, да се загрле и да се пољубе, да тиме посвједоче да су заиста свједоци Премудрости Божије, Христа Бога нашега”, поручио је Митрополит Амфилохије.

         https://mitropolija.com/2020/07/24/mitropolit-amfilohije-pokusaj-pretvaranja-svete-sofije-carigradske-u-dzamiju-je-bezumlje/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари