Амфилохије: У Црној Гори неће бити лажне аутокефалне цркве – власт мисли да је црква партија

„САБОР У НИКШИЋУ ПОТВРДИЋЕ ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ БОЖИЈЕ СА ЈЕРУСАЛИМОМ, ЦАРИГРАДОМ, МОСКВОМ, АТИНОМ...“

         МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије поручио је из манастира Острог да у Црној Гори никада неће бити лажне аутокефалне цркве и поручио актуелној власти да не прогони цркву Божију и не ствара цркве којих никада није било.

        Митрополит је упозорио актуелну црногорску власт да црква није партија да је укидају и оснивају.

        "Црногорска власт би хтјела да створи своју лажну цркву, `такозвану аутокефалну, а у ствари безглаву`. Јер да би црква била самостална прво мора да буде Божија, Христова, рођена у њедрима једне Свете саборне апостолске цркве Васељенске. Мора да има то насљеђе и јединство духовно, а не клањање идолима земаљским, земаљским владарима, нити земаљским вриједностима", поручио је владика Амфилохије.

        Нагласио је да ће сутрашњи велики сабор у Никшићу потврдити јединство Цркве Божије са Јерусалимом, Цариградом, Москвом, Атином, Букурештом, Софијом и свим другим црквама Христовим по целом свету које припадају једној Светој саборној и апостолској Цркви Христовој.

        Према његовим речима, у цркви нема ни Грка, ни Јеврејина, ни роба, ни слободњака, нема ни Србина, ни Црногорца, ни Руса, ни Јапанца, ни Африканца, ни Американца, ни Енглеза.

        "У Цркви су сви једно, један човек у Христу Исусу, као што каже Свети апостол Павле", рекао је митрополит Амфилохије.

        Митрополит је подсетио у острошкој светињи да сабор око моштију Светог Василија Острошког траје 350 година, а да је сутра велики црквено-народни сабор у Храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

        Световасилијевски сабор, у организацији Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, сутра ће у Никшићу бити одржан као знак протеста због владиног Предлога закона о слободи вероисповести који предвиђа одузимање имовине СПЦ у Црној Гори.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари