Архиепископ Макарије: Јерусалимска патријаршија у Црној Гори признаје само Амфилохија и СПЦ

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ТО СТАВ И ЈЕРУСАЛИМСКОГ ПАТРИЈАРХА ТЕОФИЛА III

Архиепископ катарски Макарије

* Поводом ставова Мила Ђукановића рекао: „Незамисливо је тако нешто, нарочито имајући у виду да председник Црне Горе који предлаже нешто тако важно за Цркву није ни хришћанин, нити члан Цркве“

____________________________________________________________________

        ГОСТ двадесет седме по реду „Интернет литије“  против антиуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести био је Архиеписког катарски Макарије, јерарх Јерусалимске патријаршије.

        „Јерусалимска патријаршија препознаје само једну Цркву у Црној Гори – Митрополију црногорско-приморску и друге епархије СПЦ у Црној Гори“, рекао је Макарије, додавши да је то увек био став најсветије Цркве у Светом граду Јерусалиму и да се то се никада неће променити.

        Владика Макарије је прокоментарисао данашње изјаве Мила Ђукановића, рекавши да нема основа да он, као секуларни владар, покреће иницијативу за формирање нове Цркве.

        „Незамисливо је тако нешто, нарочито имајући у виду да председник Црне Горе који предлаже нешто тако важно за Цркву није ни хришћанин, нити члан Цркве“, са чуђењем је прокоментарисао овај угледни архијереј најсветије Цркве Гроба Господњег, истичући још једном да то ни у ком случају није његова надлежност.

        Архиепископ Макарије наглашава да ово није само његов лични став:

        „Овакав став потврдио је Његова светост јерусалимски Патријарх Теофило III, поновио и приликом свог боравка у Црној Гори када је освештао Храм Светог Јована Владимира у Бару.

Митрополит Амфилохије је познат у читавом православном свету. Сви епископи Јерусалимске цркве познају и поштују Митрополита Амфилохија. Јерусалимска патријаршија подржава Митрополита Амфилохија без икакаве друге помисли“.

        https://mitropolija.com/2020/07/12/arhiepiskop-makarije-jerusalim-nikada-nece-priznati-ni-jednu-crkvu-u-crnoj-gori-osim-mitropolije-crnogorsko-primorske/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари