Бањалука ће са српско-руским духовним центром добити део старог Кремља

У БиХ – ФАКТИЧКИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ - ПОЧИЊУ ДАНИ РУСКЕ ДУХОВНЕ КУЛТУРЕ

* Милорад ДОДИК: Овде се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу, у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року

* Амбасадор РФ Игор КАЛАБУХОВ: Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани јер у центру Бањалуке имамо део старе Москве

_________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов и Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем посјетили су данас место изградње српско-руског храма у Бањалуци.

       Додик је истакао да је руско-српски храм, који се гради у Бањалуци, важан за Српску православну цркву, те да ће Влада Републике Српске учинити све да се радови заврше у оптималном року.

       Напоменуо је да је Влада Републике Српске прошле године обезбедила пет милиона КМ за овај храм, те додатних пет милиона КМ ове године.

       - Овде се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу, у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року - рекао је Додик након обиласка.

       Додик је захвалио Руској православној цркви која је бесплатно уступила пројекат цркве из Кремља.

       - Ова црква ће бити изграђена по оригиналном пројекту и зато су припреме овако дуго трајале. Верујем да ће сада грађевински део ићи несметано. Сав потребан материјал је прибављен и допремљен - додао је Додик.

       Калабухов је истакао да му је изузетно задовољство што је у Бањалуци баш данас када у БиХ почињу Дани руске духовне културе.

       - Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани јер у центру Бањалуке имамо део старе Москве - поручио је Калабухов.

       Калабухов је рекао да се ради на повезивању српског и руског народа и развоју економије, али да се не може градити живот без вере и духовности.

       - Мислим да ће овај руско-српски духовни центар бити још један симбол и пример повезивања наших братских народа - рекао је Калабухов.

       Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци граде се у част породице Романов, а као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда Архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.

       Темељи храма освештани су 17. септембра 2018. године.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари