Додик: Српска је била Патријархова кућа једнако као и Србија – имао је моћ да нас држи заједно

РЕЧ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА СХРАНИ 45. СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

* Република Српска у посљедњих 11 година није ни плакала ни веселила се, а да са нама није био патријарх Иринеј. Био је пастир свих нас... Радио је тихо, одлази исто тако. Био је благе нарави, али одлучан човек који никад није устукнуо

* Одлазак патријарха Иринеја долази у изузетно тешком тренутку за СПЦ која се није успјела опоравити од губитка епископа Милутина и митрополита Амфилохија, али је Црква научила на искушења па вјерујем да ће архијереји изаћи на најбољи начин из ове ситуације

_________________________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је блаженопочивши патријарх Иринеј радо долазио у Републику Српску која је била његов дом једнако као и Србија.

        “Патријарх је имао љубав за све нас и радо је долазио. Долазио је код својих. Република Српска је била његова кућа једнако као и Србија”, рекао је Додик у беседи поред одра патријарха Иринеја.

       Он је истакао да су српски народ сабирали доласци патријарха, а да их је данас сабрао његов одлазак.       „Имао је ту снагу и моћ да нас сабере и држи заједно... Република Српска у последњих 11 година није ни плакала ни веселила се, а да са нама није био патријарх Иринеј. Био је пастир свих нас”, навео је Додик.

       Он је истакао да је патријарх брисао све границе међу нама, што и јесте снага Цркве да превазилази границе и време.

       Радио је тихо, одлази исто тако, рекао је Додик и додао да је патријархова блага нарав била само параван, јер је био одлучан човек који никад није устукнуо.

       “Био је цењен у целом православном свету... Имао је меру у свему”, рекао је Додик.

       Он је додао да ја патријарх био и његов пријатељ, као и гост њега и његове породице, па његову смрт доживљава и као лични губитак.

       Додик је нагласио да одлазак патријарха Иринеја долази у изузетно тешком тренутку за СПЦ која се није успела опоравити од губитка епископа Милутина и митрополита Амфилохија, али је истакао и да је Црква научила на искушења те верује да ће архијереји изаћи на најбољи начин из ове ситуације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари