Држава ће са 40 милиона динара помоћи осликавање цркве у родном месту Светог Саве

ВУЧИЋ: СРАМОТА ЈЕ ДА У РОДНОМ МЕСТУ СВЕТОГ САВЕ НИЈЕ БИЛО ЦРКВЕ

* У близини храма у Дежеви налазе се остаци старе Немањићке цркве, а недалеко су Петрова црква и манастири Ђурђеви ступови и Сопоћани

* Дежева је место у којем је Стефан Немања стварао прву српску државу, у којој су се доносиле важне одлуке за српски народ. Из Дежевске долине потекли су Вукан, Стефан Првовенчани и Растко, а овде су расли и други Немањићи - Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин

* Игуман манастира Ђурђеви ступови, Гаврило, пренео је председнику Србије да постоји намера да се гради Визиторски центар на Голији, који би био изграђен по угледу на онај у Тршићу. У њему би био представљен српски средњи век

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић посетио је новоизграђену Цркву Светог Саве у Дежеви, надомак Новог Пазара, која је посвећена утемељивачу Српске православне цркве, рођеном у том крају.

       Председник се интересовао да ли у родном месту Светог Саве има деце. Потом је поразговарао је и са најмлађима који су га дочекали.

       Рекао им је да је и он дошао у Дежеву да слави Светог Саву.

       „Поносан сам што смо заједнички и уз благослов владике Теодосија, затим уз вашу подршку и помоћ кренули да подижемо овако величанствен храм на тако важном месту за српску историју, у родном месту Растка Немањића, Светог Саве”, казао је Вучић и обавестио мештане да је држава определила новац који недостаје за завршетак радова на цркви, преноси Танјуг.

       Према његовим речима, опредељено је више од 40 милиона, а биће додате и личне донације.

       „Верујем да ћемо у најкраћем могућем року да завршимо ову величанствену цркву, рекао бих на понос целог нашег народа и вас који овде живите”, казао је председник обраћајући се мештанима испред цркве.

       Захвалио им се на величанственом дочеку примећујући да је не верује – да је у Новом Пазару правио митинг - да би толико народа било.

       Истакао је да је за мештане Дежеве најважније да им се обезбеди будућност и како је навео један од предуслова за то је да се изграде путеви који ће повезати српска села.

       Парох цркве Свети Сава Иван Јеремић подсетио је да је у октобру 2012. године, са благословом епископа Теодосија, постављен камен темељац за заветни храм Светог Саве у његовом родном селу Дежеви.

       Од тада, како је испричао за Танјуг, захваљујући прилозима мештана, али и наших људи широм отаџбине и иностранства, као и помоћи државе Србије, на храму су завршени груби грађевински радови.

       Црква је покривена, постављен је часни крст 2018. године, а у унутрашњости цркве зидови су омалтерисани и изглетовани.

       Отац Иван каже да је постављено и подно грејање и нада се да ће уз Божији благослов радови бити настављени.

       У плану је да се ураде завршни радови, односно постављање подног мермера, фасаде, уређење порте.

       „То нам је потребно како би се радови на цркви што пре привели крају и црква увела у богослужбену употребу на радост свих мештана, српскога рода и народа у родном селу Светог Саве. Ако Бог да и услови се створе, потребно је око 200 радних дана да се све то заврши”, казао је отац Иван.

       У близини храма у Дежеви налазе се остаци старе Немањићке цркве, а недалеко су Петрова црква и манастири Ђурђеви ступови и Сопоћани.

       Дежева је место у којем је Стефан Немања стварао прву српску државу,у којој су се доносиле важне одлуке за српски народ.

       Из Дежевске долине потекли су Вукан, Стефан Првовенчани и Растко, а овде су расли и други Немањићи - Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин.

       „Срамота је што у родном месту Светог Саве нисмо имали цркву”, констатовао је Вучић у разговору са свештенством манастира и цркава из тог краја.

       Поновио је да ће ускоро кренути обнова једног локалног пута, да ће место добити нову фискултурну салу, као и Дом културе, као и да ће покушати да доведу једну фабрику у то место.

       Игуман манастира Ђурђеви ступови Гаврило пренео је председнику Србије да постоји намера да се гради Визиторски центар на Голији, који би био изграђен по угледу на онај у Тршићу, за шта је добио уверавања председника да ће држава помоћи у тој намери.

       „То би био центар у којем бисмо представили свој средњи век, оснивање средњовековне српске државе, тим пре што је недалеко место рођења Светог Саве”, рекао је игуман, додајући да је у плану и подизање споменика Светом Сави у Мишчићима.

       Игуман је, међутим, указао и на проблем тог краја - људи продају земљу и одлазе.

       „Све знам… зато што могу да добију хиљаду евра по ару… Чим добију добру цену… Али, да ми урадимо оно што можемо, зато и гледам да уложимо што је могуће више. Све ја знам”, рекао је Вучић.

       http://www.politika.rs/scc/clanak/482137/Predsednik-posetio-crkvu-u-Deze...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари