Џомић: СПЦ тражи само да се о светињама на које је око бацила власт одлучује пред судовима

„ТО НЕ МОЖЕ БИТИ ПРЕД УПРАВОМ ЗА НЕКРЕТНИНЕ ЈЕР НИЈЕ НАДЛЕЖНА, А И ПОД КОНТРОЛОМ ЈЕ ВЛАСТИ“

* Протојереј Велибор ЏОМИЋ, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске: Наш захтев је и да се ставе ван снаге одредбе о правној ликвидацији Цркве и верских заједница из чланова 25 и 26 закона, као и дискриминаторна одредба о правном положају цркве или верске заједнице чије је седиште у иностранству из члана 28 закона. То је минимум испод кога ми не можемо да идемо ни пред Богом, ни пред људима

__________________________________________________________________________

        ТРАЖИМО да се одредбе из чланова 62,63 и 64 закона замене једним чланом којим ће се прописати да се имовинско-правни спорови о верским објектима и земљишту који су саграђени или прибављени до 1. децембра 1918. године искључиво могу решавати у парничним поступцима пред редовним судовима. Ако неко, па и држава, сматра да црквено није црквено, онда нека своје тврдње докаже на суду, а не да воде имовинско-правне спорове пред Управом за некретнине која није надлежна за та питања”, поручио је у разговору за подгорички дневни лист “Дан” протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске.

        Нагласио је да Црква нема ни милиметар простора за узмицање, те да ће, уколико власт не уважи њене аргументоване предлоге, наставити борбу за очување светиња, гробова и завештања још масовније и још истрајније.

        Говорећи о експертском дијалогу између Митрополије и Владе, Џомић наводи:

        - Врло је важно што су владини експерти прихватили наш предлог да се аргументовано разговара о неопходности измена и допуна спорних законских одредби које су изазвале узнемирење верника и јавности уопште. Нисам субјективан, али смо врло јасно указали на недопустивост покушаја лишавања имовинских права било ког субјекта, па и Цркве и верских заједница, у управном поступку пред органима који су под непосредном контролом и под огромним утицајем Владе и политичких странака”.

        Захтеви МЦП су – нагласио је Џомић - да се измене, а тиме и ставе ван снаге одредбе о правној ликвидацији Цркве и верских заједница из чланова 25 и 26 закона, “као и дискриминаторна одредба о правном положају цркве или верске заједнице чије је седиште у иностранству из члана 28 закона”.

        То је минимум испод кога ми не можемо да идемо ни пред Богом, ни пред људима. Ако се Црква не боји суда, зашто би се бојала друга страна?”, додао је.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари