Епископ Иринеј: КиМ нам не могу заувек отети без нашег пристанка, а ми га нећемо дати

„РУСИЈА ЈЕ ДАНАС ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ ХРИШЋАНСКИХ ВРЕДНОСТИ“        

* О приликама у Црној Гори:  „Упркос бесомучној пропаганди, клеветама и хајкама, народ у Црној Гори, Срби и несрби највеће поверење имају управо у СПЦ, у Митрополију црногорско-приморску. Државна врхушка Црне Горе треба, у сопственом политичком интересу, да остави Цркву на миру, или ће се у противном истрошити у гашењу пожара паљењем нових ватри, а Цркву, односно Митрополију, неће уништити него ће сама сагорети"

_________________________________________________________________________

        ЕПИСКОП бачки Иринеј изјавио је да Косово и Метохија не могу бити заувек отети без пристанка Србије, као и да је Русија данас последња линија одбране хришћанских вредности.

        „Косово и Метохију не могу нам заувек отети без нашег пристанка, а ми га нећемо дати. Бог је спор, али достижан, каже мудро наш народ", рекао је епископ Иринеј у интервјуу за Вечерње новости од недеље.

        Епископ Иринеј који је и портпарол СПЦ, рекао је да јавност може да очекује са церемоније поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве (СПЦ), исту поруку "као и увек до сада, од Косовског боја давне 1389. године до косовског боја данас".

        Говорећи о приликама у Црној Гори, он је рекао да "упркос читавој бесомучној пропаганди, клеветама и хајкама, народ у Црној Гори, Срби и несрби највеће поверење имају управо у СПЦ, што на лицу места значи, у Митрополију црногорско-приморску".

        Он је рекао да државна врхушка Црне Горе треба, у сопственом политичком интересу, да "остави Цркву на миру", или ће се "у противном истрошити у гашењу пожара паљењем нових ватри, а Цркву, односно Митрополију, неће уништити него ће сама сагорети".

        Према његовим речима, данас је на "челу моћне обновљене Русије председник који је истински, а не само политички, верујући православни хришћанин, а Русија је последња линија одбране хришћанских вредности".

        Он је рекао да то, "више од многих, ако не и од свих, схвата данашњи римски папа Фрања", подсетивши да је овај папа са московским патријархом Кирилом раније, у Хавани, потписао поруку о хришћанској мисији и одговорности у савременом свету.

        На питање о односима са Католичком црквом у Хрватској, епископ Иринеј је рекао да "увек постоје сусрети и разговори наших епископа и хрватских бискупа у границама савремене Хрватске".

        "Посебни контакти између СПЦ као целине и Хрватске бискупске конференције не постоје већ годинама", рекао је епископ Иринеј.

        Он је рекао и да су "контакти са Ватиканом, односно службеним језиком, са Светом Столицом, по разним питањима редовни и конструктивни".

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари