Хоће ли се испоставити да је Мило Ђукановић био корисни идиот српске Црне Горе?

ЛИТИЈЕ У БЕРАНАМА И БИЈЕЛОМ ПОЉУ НИКАД МАСОВНИЈЕ, ХИЉАДЕ КУЧА СЕ УЛИЛЕ У ПОДГОРИЧКУ

Подгорица

* У Беранама се окупило до 30.000 људи. У Бијелом Пољу око 20.000, а најмање толико и у Подгорици

* Централна тачка свих збивања у Беранама опет је била лавра Немањића - манастир Ђурђеви ступови. Око њега је одјекивало сложно и силовито скандирање намењено Ђукановићу и његовом режиму: Не дамо светиње, Црна Гора и Србија, то је једна фамилија

* Владика ЈОАНИКИЈЕ у Бијелом Пољу: Преци су нам завјештали да у вјери да у оданости светињама будемо једно, да будемо јаки и зато се обједињујемо и снажимо овим заједништвом и Божјим благословом. Kад видимо оволико народа, нарочито дјеце и омладине, сви имамо осјећај да смо се помијешали заједно са светитељима, са нашим прецима, са анђелима. То је сила, то је Божији благослов. Ми се не боримо огњем и мачем него истином. Боримо се вјером и љубављу, кријепећи се утврђујући се, спремајући се да наше светиње бранимо ако буде требало и својим животима, да их нико не скрнави

* ФАКТИ: Учесници литија у Беранама и Подгорици у више наврата моћно скандирали „Србија-Косово“.  На исти начин и као исто усмерену поруку. То не може бити случајно. И то је доказ да је српска жица у Црној Гори све челичнија и да се све више затеже...
___________________________________________________________________________

        ВРЕМЕ ће вероватно показати да је Мило Ђукановић био и `корисни идиот` у служби српске Црне Горе. Наравно, не зато што се покајао и вратио прецима, већ зато што као пројектовани НАТО-србофоб не сме и не може другачије.

        Мали су изгледи да би молитвени протестни српски талас почео да наредних дана опада, а и да је постојала таква опасност – Ђукановић не да!

        Ударом своје и јавне и тајне полиције на момке који тробојку државе краља Николе праве у форми мурала, а и на оне који их бране – Ђукановић је само  изазвао контраефекте. По сбе и свој режим.

        Дан уочи празника Светог Саве, првог Aрхиепископа и просветитеља српског, широм Црне Горе одржани су нови молебани и прошле масовне литије. Понегде масовне као и потеклих дана, а понегде – као у Беранама – масовније него икад.

Беране: „Хвала Милу, Марковићу и команданту

батинаша Вељовићу што нас сабраше

        Беранама се до 30.000 људи окупило да брани своју српскост и своје светиње.

         Стигли су у четири литије које су се на кружном току код аутобуске станице слиле у једну.

        Таква литија није досад виђена на целом северу Црне Горе.

        Централна тачка свих збивања опет је била лавра Немањића - манастир Ђурђеви ступови.

        Око њега је одјекивало сложно и силовито скандирање намењено Ђукановићу и његовом режиму: Не дамо светиње, Црна Гора и Србија, то је једна фамилија.

        Вијориле су се заставе `Старе Црне Горе`, Србије, а и понеки црногорски крсташ барјак.

        Један седи Беранац, са унучићима, рекао је: „Хвала Милу, Душку Марковићу и команданту батинаша Веселину Вељовићу, који нас данас сабраше, да се са нашим комшијама других вера помолимо за спас наших и њихових светиња, али и спас душа несрећника, који су наредили батнање недужних жена, деце и омладине на Златици. Нека знају, неће им то бити заборављено, али, као православци, опраштамо нашој браћи безумној“.

        Око Ђурђевих Ступова, као и на путу до њих, сложно и моћно је узвикивано „Србија-Косово“.

Подгорица: Кучи ради литије

препешачили 10 километара

        НА ЧЕЛУ подгоричке литије, са најмање 20.000 бранилаца светиња, предводио је Митрополит црногорско-приморски  Амфилохије са свештенством.

        У подгоричку литију се „улила“ и колона из Куча.

        Њих неколико хиљада који су пешице прешли десет километара.

        Велика подгоричка литија се зауставила испред Дечје болнице. Да би се њени учесници помолили за „сву болесну браћу и сестре и децу, који леже у Клиничком центру“.

        Литија се вратила у Саборни храм Васкрсења, на чијем платоу је у 20 часова почела Светосавска академија.

        Њени учесници су више пута скандирали „Србија-Косово“.

        Благословио ју је и изговорио `поздравно слово` владика Амфилохије.

        Са светосавском беседом наступио је протојереј-ставрофор Борис Брајовић.

        Учествовали су хорови, народни гуслари, фолклорни ансамбли, ученици веронауке и етно групе.


 

Бијело Поље: Молебан и литију

предводио владика Јоаникије

        И ОКО Цркве Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу окупило се рекордних 20.000 људи.

        Многи су – иако су временске прилике биле неповољне – до цркве, идући у литији, препешачили километре и километре. Из Затона, Мајсторовине, Бистрице, Сутивана, Његњева, Расова, Стројтанице, Поткрајаца, Недакуса...

         Молебан је – као и литију до храма на Никољцу - предводио владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

        “Ми имамо континуитет жив и непрекинут иако смо много страдали кроз историју. А овдје такође је била некада Епископија хумска, коју је свети Сава основао 1220. године. 1219. године он је добио аутокефалност и прошле године смо славили осам вијекова од оснивања Жичке Архиепископије, односно Српске Православне Цркве, а то је једно те исто. А ове године прослављамо осам вијекова од оснивања Епархија. Тада је Свети Сава православним обредом крунисао светог Kраља Стефана Првовјенчаног . Сјећамо се тих великих догађаја. Наш народ се коначно, у православној, јеванђелској, истинској, живој вјери утврдио у вријеме светога Саве; оној вјери која даје смисао свему ономе што радимо и чему стремимо“, казао је Владика Јоаникије.

        Он је рекао да се кроз литије бори за слободу вјере, јер тамо гдје нема слободе вјере нема ни праве вјере.

        “Права вјера је увијек слободна и не може је нико свезати. Многи су покушавали али у томе нису успјели, није успио ни Нерон ни Диоклецијан, ни Стаљин ни Лењин, ни Броз нити било који деспот и тиранин кога је историја извела на историјску сцену“, подсјетио је Владика.

        Такође је напоменуо: „И то су нам наши преци завјештали да у вјери да у оданости светињама будемо једно, да будемо јаки и зато се обједињујемо и снажимо овим заједништвом и Божјим благословом. Kад видимо оволико народа, нарочито дјеце и омладине, сви имамо осјећај да смо се помијешали заједно са светитељима, са нашим прецима, са анђелима. То је сила, то је Божији благослов. Ми се не боримо огњем и мачем него истином. Боримо се вјером и љубављу, кријепећи се утврђујући се, спремајући се да наше светиње бранимо ако буде требало и својим животима, да их нико не скрнави.

        Штитимо част и образ и свој, и свога потомства, желећи да се изборимо у нашој држави за слободу вјере, да наша вјера буде равноправна са осталим вјерама.“

        Ово је удар на Православље и на Православну вјеру у Црној Гори. То је наш народ осјетио, истински из дубине душе. Ово је рефлекс из костију наших предака. Ова наша окупљања, наша праведна борба ће да издржи до краја, да се ово зло уклони.“

        Владика је на крају бесједе рекао да Црква и народ имају подршку од цијеле Православне Цркве:

        „Од Васељенске и Јерусалимске Патријаршије, посебно Руске Православне цркве. Велику подршку имамо од цијелог свештенства и народа СПЦ, из Србије и Републике Српске, дијаспоре и цијелог свијета. Очи свих су уперене у Црну Гору и заједно ћемо истрајати да овај народ дође до слободе вјере.“


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари