Игуман Сава: Објектима СПЦ на Косову и Метохији треба хитна заштита

ЧЕТВОРИЦА ШИПТАРА УХВАЋЕНА У КРАЂИ АРХЕОЛОШКИХ ОСТАТАКА У ИСПОСНИЦИ СВ. ПЕТРА КОРИШКОГ

       ИГУМАН манастира Високи Дечани Сава Јањић упозорио је да објектима Српске православне цркве (СПЦ) на Косову и Метохији треба хитна заштита јер су изложени вандализму и крађи.

       Игуман Сава је на свом Твитеру написао да су четири косовска Албанца ухваћена у четвртак, 4. фебруара, да краду археолошке остатке у испосници Светог Петра Коришког код Призрена.

       "Из извештаја косовске полиције 4. фебруара четири косовска Албанца ухваћена су да краду археолошке остатке у испосници Светог Петра Коришког код Призрена. Задржани су у притвору 48 часова, али приликом транспорта у притвор један притвореник је побегао. Објектима СПЦ на Косову и Метохији треба хитна заштита", упозорио је игуман.

       Он је указао и да су објекти СПЦ, који нису у већинским или насељеним српским срединама, годинама изложени вандализму и крађи.

       "Испосница Светог Петра је и раније била на мети лопова. Реч је о највећој средњовековној испосници, где се и поред скрнављења још могу видети фреске", истакао је игуман Сава.

       Испосница Светог Петра Коришког и рушевине цркве Свете Богородице, познати још и као манастир Кабаш, налазе се седам-осам километара уз Коришку ријеку, под планином Русеницом, на двадесетак километара од Призрена.       


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари