Игуман Сава: Владики Теодосију нису дозволили да дође у Високе Дечане

ПРЕТРЕСАЛИ МУ АУТОМОБИЛ И ПОКУШАЛИ ДА ГА ПОНИЖАВАЈУ

* „Овако нешто се није десило бар 20 година... Свака прилика се користи да се наш живот учини компликованијим и тежим. Међутим, ми смо чврсто решени да овде останемо, да живимо са нашим народом као што смо вековима живели

______________________________________________________________________

       ИГУМАН манастира Високи Дачани Сава (Јањић) оценио је вечерас да последња збивања која се тичу тог манастира, као и случај владике рашко-призренског Теодосија коме није био дозвољен улаз на Косово, показују да се однос према Србима и Српској православној цркви не мења.

       „Видимо да се ти (косовски) закони крше, да се не поштују судске одлуке, видимо да се свака прилика користи да се наш живот учини компликованијим и тежим. Међутим, ми смо чврсто решени да овде останемо, да живимо са нашим народом као што смо вековима живели", рекао је игуман Сава за Радио телевизију Србије.

       Нагласио је да очекује од међународних представника и од представника власти у Београду да предузму све потребне мере како би обавестили надлежне у свету о каквом се понашању ради и да се не поштују основни договори и правила.

       Како је подсетио, епархија је поводом изградње пута унутар заштићене зоне манастира, апеловала на представнике међународне заједнице да утичу на представнике косовске владе и посебно на локалну општину која стоји иза тих радова.

       "Колико сам обавештен, и даље теку настојања да се то заустави", рекао је игуман Сава, истичући да је извођење ових радова забрањено по Закону о специјалним заштићеним зонама и да се не поштују манастирска права потврђена судском одлуком.

       Он је навео да је то непримерено понашање према манастиру, и да то руши поверење и не изграђује добре односе.

       „Увек смо се трудили да имамо коректан однос према нашим суседима и свима, а показује се да косовске локалне власти, овде конкретно општинске, крше и сопствене законе".

       Он је подсетио и да је епископ Теодосије синоћ враћен са пункта Јариње, кад му шеф косовске царине у тој смени "врло арогантно" није дозволило да настави пут у манастир Високе Дечане са две кантице меда, поклон манастиру, вредности испод 150 евра.

       "Владика је пред свима тамо понижаван, морао је да се врати и остави мед, али су му касније опет претресли кола", рекао је игуман Сава, наводећи да такав однос према православном епископу на Косову није забележен у последних 20 година.

      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари