Иринеј: Амфилохијев аманет српском народу и Црној Гори су обнова Његошеве капеле и чување Космета

ПАТРИЈАРХ: КРЧИО ЈЕ КОРОВ И БИО ПОКРЕТАЧ ДУХА И СВИХ ОБНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ

* „Име Митрополита Амфилохија биће уписано златним словима у српској историји и у врху српског богословља нашег времена  

_________________________________________________________________

       ОБРАЋАЈУЋИ се сабраном народу испред Храма Христовог Васкрсења, патријарх српски Иринеј казао је да није нимало случајно што Митрополита Амфилохија испраћамо „на најважнији и најсвечанији пут“ од празника Св. Петра Цетињског.

       „Није ли ово знак велике духовне сличности ове две значајне личности? Ово је велика утеха свима чија су срца испуњна жалошћу због растанка с Митрополитом Амфилохијем“, казао је патријарх.

       Он је истакао да су се обојица храбро и побожно борили за опстанак вере и отачког предања, те да када се устоличио на трон митрополита на Цетињу – сусрео са многим проблемима.

       „Он је апостолском ревношћу крчио коров, обнављајући оно што је напуштено и запуштено. Уместо звона са коза и оваца, зазвонила су црквена звона и умилна песма Богу“, рекао је Патријарх.

       “Покретач и носилац духовних и свих обнова у Црној Гори, био је наш драги, блаженопочивши митрополит Амфилохије. Подржан свештенством, монаштвом и верним народом Црне Горе. Зато ће његово име бити уписано златним словима у српској историји, као угледне личности. Он је у врху српског богословља нашега времена, као такав је цењен и поштован у целом православљу. Својим богословским и књижевним дјелима припада плејади великих богослова нашега доба.

       - У својству представника наше цркве учествовао је на многобројним сусретима и скуповима како у православним земљама тако и у инославном свету. Вест о његовом упокојењу брзо је стигла до свих православних цркава од којих нам стижу њихова саучешћа.

       Својим упокојењем блаженопочивши Митрополит оставља велику празнину у животу наше Цркве, а посебно у решењу проблема везано за Цркву овде у Црној Гори. Отишао је у тренутку када је његово присуство најпотребније Цркви и народу. Надамо се да ће својим молитвама пред Лицем Божијим измолити да се прилике у Црној Гори реше на најбољи и најкориснији начин за Цркву, како за српски тако и за друге народе у Црној Гори. У томе ће му сигурно помоћи Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки и други српски светитељи и просветитељи.

       Верном српском народу у Црној Гори остаје да следује узвишеном примеру и поукама свога блаженопочившег Митрополита, да граде и чувају јединство у вери, у љубави и оданости Господу нашем Исусу Христу, братољубљу и оданости своме отачаству и своме роду”,

       Он је навео да се Митрополит борио за све народе, али и за свој који је претходна власт свела на мањину.       

       Он је рекао да је обнова Његошеве капеле и чување Космета аманет верном српском народу и Црној Гори.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари