Јоаникије: Црну Гору њена власт угрожава више него било ко други

„ВЛАСТ БИ ДА НАВЕДЕ ЦРКВУ ДА САМА СЕБЕ ЛИКВИДИРА“

* „Власт је рачунала да ће Црква одбити дијалог, пошто је прошао рок који је био назначен.И да нас пред цијелим свијетом оптужи да ми нећемо дијалог, да смо ми овдје нека фанатична група која не поштује државу, неће да разговара итд. Пошто то није успјело, они представљају да смо ми неки антидржавни елемент

* “Власти су потребни послушници и слуге, људи који не размишљају својом главом. Једино су то пожељни грађани Црне Горе

___________________________________________________________________________

        “ФОРМУЛА коју нам је власт понудила за регистровање Цркве која овдје постоји вјековима неискрена је, неодговарајућа, непримјерена и понижавајућа, супротна Уставу и међународним обавезујућим актима”, поручио је синоћ Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

        Он је у “Интернет литији” Радио Светигоре, оценио да таква понуда Владиног експертског тима није усаглашена ни са чим, осим са злом вољом власти.

        “Она на један циничан начин хоће да нас доведе у ситуацију да ми пристанком на такву формулацију заправо ликвидирамо сами себе”, казао је владика.

Нагласио је да Црква не бежи од евиденције, али да држава не може да крши њена основна права и да брише историју и субјективитет.

        Подсетио је да је Влада понудила наставак дијалога тек после истека рока који је Црква дала, али да начин на који је добијен позив, пред закључење рада Скупштине, није много обећавао.

        Сматра да је власт рачунала да ће Црква одбити дијалог, пошто је прошао рок који је био назначен.

        “И да нас пред цијелим свијетом оптуже да ми нећемо дијалог, да смо ми овдје нека фанатична група која не поштује државу, неће да разговара итд. Пошто то није успјело, они представљају да смо ми неки антидржавни елемент. Ја чврсто стојим на становишту да ова власт, са оваквим понашањем више угрожава државу, њену стабилност и будућност од било кога другог, јер угрожавањем слободе вјере, која је основна ствар цивилизованог друштва, и угрожавањем било чијих имовинских права, тиме држава заправо негира саму себе”, оценио је владика Јоаникије.

        По његовом мишљењу, удар на Цркву је “притајени удар на све оне који се боре за своја права и за слободу мишљења и за уживање основних права и слобода”.

        “Власти су потребни послушници и слуге, људи који не размишљају својом главом. Једино су то пожељни грађани Црне Горе. Зато много младог свијета не види будућност у Црној Гори, најталентованија дјеца нам одоше. Ако је човјек слободоуман, за њега нема мјеста у овом друштву – такав амбијент прави ова власт”, упозорио је Епископ Јоаникије.

        Поручио је да Црква нема намеру да излази на изборе, да је испод части и одговарати на такве непримерене оптужбе, поручујући да се црква не бави политиком, већ да се бори против зла, неправде и непоштовања државе.

        “Кад се ријеши ова ствар, ми нећемо имати потребу да се бавимо овим стварима, ако су наша права загарантована”, закључио је владика Јоаникије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари