Јоаникије: Ђукановићева владе су радиле на постепеном укидању СПЦ у Црној Гори

МИТРОПОЛИТ НАГЛАСИО ДА СРПСКА ЦРКВА ЈОШ НИЈЕ РАВНОПРАВНА СА ДРУГИМ ВЕРАМА

* „Чињеница да је Црна Гора потписала уговоре са другим традиционалним верама, али не и са Српском православном црквом, указује на то да СПЦ у овој држави трпи дискриминацију

_____________________________________________________________

       СРПСКА православна црква (СПЦ) у Црној Гори трпи дискриминацију и није у равноправном положају са другим верама, изјавио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије и истакао да се овој верској заједници и даље ускраћују њена основна права као што је веронаука и враћање насилно одузете имовине, а још нема ни Темељни уговор.

       „Ми смо дужни да се боримо за остваривање њених права као и за равноправност свих вера. Та борба за нас није политика него питање опстанка и живота“, рекао је митрополит у опширном интервјуу за подгорички Дан.

       Поручио је да се преговори око Темељног уговора могу наставити када се успостави нова влада, као и да они имају стрпљења.

       Истакао је и да би потписивање тог уговора било добро јер отвара могућности сарадње Цркве и државе, уз међусобно поштовање.

       Говорећи о поделама и помирењу, митрополит Јоаникије каже да су различитости међу људима, групама и идеологијама  природне и очекиване и воде у два правца.

       „Добро је ако различити могу и желе да разговарају и да прихвате једни друге са пуним уважавањем. Тада различитости нису опасне ни разорне, напротив, успоставља се хармонија и љубав међу њима...“, истиче митрополит.

       Додаје да се други, супротни правац, види код оних који су искључиви, не могу и не желе да прихвате другог, затварају се у себе и у своју љуштуру, другога виде само као опасност.

       Такво стање је, истиче, неподношљиво и разорно за онога ко се у њему нашао, али и за околину.

       На питање какав је данас положај СПЦ у Црној Гори, митрополит каже да правни положај епархија СПЦ још није задовољавајући, али је значајно побољшан са усвајањем измена Закона о слободи вероисповести.

       „Црква је и поред евиденције још увек у много чему обесправљена. Њој није враћено право да организује часове веронауке у државним школама, није донесен закон о враћању неправедно одузете имовине Црквама и верским заједницама...“, навео је.

       Истакао је да чињеница да је Црна Гора потписала уговоре са другим традиционалним верама, али не и са Српском православном црквом, указује на то да СПЦ у овој држави трпи дискриминацију и није у равноправном положају са другим верама.

       Прецизира, међутим, да Уговор не конституише Цркву.

       Упитан о оптужбама за мешање Цркве у политику, Јоаникије каже да нису могли да прихвате да пасивно посматрају како бивши режим плански и са злом намером ради на укидању верских права и слобода, тј. на постепеном укидању Српске православне цркве у Црној Гори.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари