Јоаникије: Ја сам себе уградио и у Цетиње и у Црну Гору – нека докажу да сам узурпатор

„НЕ ЖЕЛИМО НИ СВАЂУ НИ ОБРАЧУНЕ СА БРАЋОМ – МИТРОПОЛИЈА НЕ ДИЖЕ ТЕНЗИЈЕ“

* „Ради мира у кући прихватили смо да на устоличењу на Цетињу, 5. септембра, буду само свештенство, гости, Његова светост патријарх српски Порфирије и гости из других помјесних цркава. А биће доста гостујућих архијереја из Јерусалима, Москве, Кијева, Пољске, Албаније и Бугарске...“

* „Црква тражи да не подижемо братске тензије и да се не јуначимо на браћу. Јуначићемо се, не дај Боже, ако будемо нападнути од неке стране силе, али ми смо овдје сви браћа, треба да живимо заједно, има довољно простора за све и треба да сви имају једнака права

___________________________________________________

         ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да "не жели свађе са браћом" поводом устоличења на Цетињу и да Митрополија ничим не доприноси даљем дизању тензија.

         "Није нам до свађе са браћом, јер је то мој народ, иако они мене не признају. Због тога смо, ради братске љубави и слоге, да ничим не доприносимо даљем подизању тензија и братским сукобима, да учинимо све да се то мирно обави и да пошаљемо поруке мира", рекао је владика Јоаникије за сајт Митрополије.

         Он је нагласио да су у Митрополији ради спуштања тензија и ради мира у кући прихватили ограничење да на устоличењу на Цетињу у недељу, 5. септембра, буде само свештенство, гости, Његова светост патријарх српски Порфирије и гости из других помесних цркава.

         Митрополит је рекао да ће бити доста гостујућих архијереја из Јерусалима, Москве, Кијева, Пољске, Албаније и Бугарске, уз мањи број верника како би суштина овог светога чина била испуњена и како би то било обављено свечано и лепо.

         "Не желимо обрачуне, свађе, туче, черупања овдје пред Цетињским манастиром и то је наш став. Ако неко хоће да се свађа, што каже Свети апостол Павле: 'ми таквог обичаја немамо'", навео је митрополит Јоаникије.

         Он је додао да су у Митрополији анализирали садашњу ситуацију у Црној Гори и желе да допринесу унутрашњој стабилности државе и братске слоге у народу.

         "Требало би да сви они који поштују Цркву послушају глас своје Цркве: да не подижемо братске тензије и да се не јуначимо на браћу. Јуначићемо се, не дај Боже, ако будемо нападнути од неке стране силе, али ми смо овдје сви браћа, треба да живимо заједно, има довољно простора за све и треба да сви имају једнака права", рекао је владика Јоаникије.

         Он је додао да је овде реч "о једној замјени теза".

         "Ако сам ја узурпатор, као што ме поједини ових дана представљају, нека то господа докажу на суду. Могу да иду и до међународног суда и да, неким законитим путем, уклоне мене са Цетиња, који сам живот свој уградио и у Цетиње и у Црну Гору", нагласио је владика Јоаникије.

         Он је рекао да је његов став и у Цркви, и у држави и што се тиче живота да се води дијалог.

         Митрополит је истакао да је посета патријарха Порфирија велика част и да увек значи присуство васељенског православља.

         "Посебно је радост што Његова светост први пут долази у Црну Гору као патријарх новоизабрани. То је за наш верујући православни народ у Црној Гори, без обзира како се ко изјашњавао и политички опредељивао, велики благослов", рекао је владика Јоаникије.

         Према његовим речима, патријарх Порфирије долази да донесе мир, настави дело својих претходника који су сви посећивали Црну Гору и у вољи и невољи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари