Јоаникије: Не видим никакав разлог да Темељни уговор између СПЦ и Црне Горе не буде потписан

„НЕ ПАДА НАМ НА ПАМЕТ ДА СЕ МИЈЕШАМО У ПОЛИТИКУ И ДА СЕ ЊОМЕ ОПТЕРЕЋУЈЕМО“

* „У правном погледу тај документ је важан. Сигурно је да би наш положај био још боље дефинисан, јер би држава и црква усвојиле заједнички документ о међусобном уважавању и подјели надлежности. Као на примјер што је регулисано са Римокатоличком црквом. То треба свакој цивилизованој држави”

* „Видимо недостатке и проблеме у данашњој власти, не желимо да доприносимо продубљивању већ постојеће политичке кризе у Црној Гори. Нека политичари воде озбиљан, одговоран и конструктиван дијалог, нека се баве народом и нека им приоритет буде да учине нешто за народ који представљају

___________________________________________________________

       НАКОН најаве партријарха Српске православне цркве Порфирија да би ускоро могло доћи до потписивања Темељног уговора са Црном Гором, а са друге стране владике бачког Иринеја Буловића који мисли да неће док је Здравко Кривокапић на њеном челу, митрополит црногорско приморски Јоаникије, у интервјуу РТВ Никшић, који ће бити емитован вечерас од 20:30 каже:

       „Што се мене тиче, та иницијатива ће трајати све док се потпише Темељни уговор Српске православне цркве и Владе Црне Горе. Не могу говорити о роковима, када би могло доћи до потписивања уговора. Оно што је битно јесте да црква живи и са и без уговора, али понављам то је једно цивилизацијско достигнуће и не видим никакав разлог зашто би се та иницијатива прекинула и зашто се Темељни уговор не би потписао.

       - У правном погледу тај документ је важан. Сигурно је да би наш положај био још боље дефинисан, јер би држава и црква усвојиле заједнички документ о међусобном уважавању и подјели надлежности. Као на примјер што је регулисано са Римокатоличком црквом. То треба свакој цивилизованој држави”, закључио је митрополит Јоаникије.

       Одговарајући на питања какав је данас однос актуелне власти у Црној Гори и Митрополије црногорско приморске, митрополит каже да и једни и други имају своје обавезе и надлежности.

       „Ми не желимо да се мијешамо у послове Владе. Имамо коректну сарадњу. Видимо недостатке и проблеме у данашњој власти, не желимо да доприносимо продубљивању већ постојеће политичке кризе у Црној Гори. Нека политичари сами рјешавају своје проблеме, нека нађу рјешење.

       - Препоручујем да се води озбиљан, одговоран и конструктиван дијалог, да се баве народом и да им приоритет буде да учине нешто за народ који представљају. Не бих ја могао да савјетујем политичаре шта да раде и како да постигну договор. Ми имамо сувише посла у својој надлежности.

       - Не пада нам на памет да се још оптерећујемо политиком, осим да се бавимо уређењем односа цркве и државе”, рекао је митрополит црногорско приморски Јоаникије.

       С обзиром на то да су на снази нове епидемиолошке мјере, због пораста броја инфицираних корона вирусом, а знајући који су све обичаји у вези са предстојећим божићним празницима, митрополит поручује:

       „Ако нас ово вријеме упућује на скромност и на скромно прослављање Бадњег дана и Божића, неће тиме наша вјера ослабити. Она ће кроз ту скромност ојачати. Да се сви обрадујемо Христовом рођењу, да његова топлина уђе у наша срца, да нас обједини, измири. То је оно што желимо и себи и свим људима добре воље. И онима који мисле као ми и онима који другачије размишљају. Свима желимо радост и милост, благослов и све најљепше у празничним божићним данима”, нагласио је митрополит.

       Извор: https://www.rtnk.me/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари