Јоаникије: Тражимо оно што су већ добили католици и муслимани – ни више ни мање

КРИВОКАПИЋ ОТКРИО ДА ЈЕ НАЦРТ ТЕМЕЉНОГ УГОВОРА 29. АПРИЛА  ПРЕДАТ ЊЕГОВОЈ ВЛАДИ

* Нагласиода је текст уговора „још у радној верзији“, а Влада Црне Горе има право на примедбе и поправке“ и да тек треба да га потпише

_______________________________________________________

       ЕПИСКОП будимљанско никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске, Јоаникије рекао је да за сада располаже само нацртом темељног уговора који треба да потпишу Српска православна црква (СПЦ) и Влада Црне Горе, те да о том акту сад треба да се изјасни Влада те земље.

       „Она треба да се изјасни, има право да да неке примедбе, да нешто поправи, да нешто прихвати, и ту ће се, надам се, руководити оним начелима која су фиксирана у Уставу и законима Црне Горе, посебно у Закону о слободи вероисповијести. Дакле, то је све још увек у радној верзији", рекао је Јоаникије.

       Патријарх СПЦ Порфирије саопштио је да је садржај Темељног уговора усаглашен и да је преостало само његово потписивање.

       Јоаникије је у интервјуу за Радио Светигора истакао да за њега и Цркву ниједан документ не постоји у правном смислу док га не потпишу обе стране и не овере печатом.

       Према његовим речима, у уговору не сме да буде ништа што је у несагласности са Уставом Црне Горе и са њеним законодавоством.

       - Ми смо све вријеме говорили, и то смо посвједочили у нашој борби за измјену првобитног дискриминаторног закона, да не тражимо ништа више, али и ништа мање него што су добиле остале историјске вјере у Црној Гори", нагласио је он.

       Премијер Здравко Кривокапић је саопштио 29. априла да је нацрт уговора предат Влади.

       Медији су објавили да је текст уговора, наводно још 11. априла, предат премијеру Кривокапићу, након што је Синод Српске православне цркве изменио првобитну верзију текста коју је урадила Влада Црне Горе.

       Црногорска опозиција захтева да јавност буде упозната са садржајем документа пре потписивања, сумњајући да би њиме могли бити угрожени национални и државни интереси.

       И партија УРА, потпредседника владе Дритана Абазовића, затражила је да тај документ пре потписивања буде представљен јавности.

       Незадовољна Законом о слободи вероисповести, који је Скупштина Црне Горе усвојила крајем 2019, СПЦ је покренула вишемесечне масовне протестне литије, које је подржавала већина странака садашње власти.

       Након формирања Владе, нове власти су промениле спорни закон.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари