Кривокапић: Темељни уговор са СПЦ биће свечано потписан – СПЦ је уграђена у биће Црне Горе

САСТАО СЕ СА ЕПИСКОПИМА – ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИМ ДИМИТРИЈЕМ И МИЛЕШЕВСКИМ АТАНАСИЈЕМ

Епископи Димитрије и Атанасије

и премијер Кривокапић

* Задравко КРИВОКАПИЋ: „Тиме ће све злонамјерне политичке игре и интриге бити сасвим демаскиране и обесмишљене“

* „У Црној Гори – нагласио је - нико више не смије бити дискриминасан ни по једном основу, а нарочито то не могу бити институције које су темељни ослонци црногорске државности и њене духовне и културне препознатљивости“

____________________________________________________

       TЕМЕЉНИ уговор са Српском православном црквом (СПЦ), који је природни наставак процеса отпочетог доношењем Закона о слободи вероисповести, добиће свој свечани епилог, казао је премијер Здравко Кривокапић на састанку са епископима захумско-херцеговачким Димитријем и милешевским Атанасијем.

       Из Владе је саопштено да је Кривокапић Димитрију уручио решење о упису у јединствену евиденцију верских заједница.

       Како су навели из Владе, епархија милешевска поднела је захтев за упис у јединствену евиденцију и њеним уписом све епархије СПЦ у Црној Гори биће евидентиране у јединственој књизи евиденције верских заједница.

       Кривокапић је на састанку поручио да ће Влада остварити све што је обиљежила као циљ.

       "Тако да ће и темељни уговор са СПЦ, који је природни наставак процеса који је отпочет доношењем Закона о слободи вјероисповијести, такође добити свој свечани епилог, а тиме и све злонамјерне политичке игре и интриге бити сасвим демаскиране и обесмишљене", казао је Кривокапић.

       Он је рекао да је владавина права темељна вредност сваког друштва, које жели да буде уређено и стабилно.

       Влада, како је навео, жели да сваки човек у држави осети да је битан и сигуран и да има загарантована и једнака права.

       "У Црној Гори нико више не смије бити дискриминасан ни по једном основу, а нарочито то не могу бити институције које су темељни ослонци црногорске државности и њене духовне и културне препознатљивости", казао је Кривокапић.

       Он је рекао да су епархије којима духовно руководе Атанасије и Димитрије и црква коју представљају, својим учењем, етиком, моралом и молитвом, уграђене и уткане у грађанско биће Црне Горе.

       Кривокапић је казао да се радује новом амбијенту "у којем државу Црну Гору сасвим можете да доживите као свој дом у којем ћете моћи да остварите сва Уставом и законом загарантована права."

       "Дјеламо у времену у којем се државе називају пријатељима и партнерима, тако да и све вјерске заједнице у Црној Гори, нарочито оне традиционалне и њихове поглаваре, доживљавамо као пријатеље и партнере на истом задатку да Црну Гору начинимо државом стабилности, толеранције, мира, солидарности и емпатије", навео је Кривокапић.

       Како је саопштено, Атанасије и Димитрије захвалили су Кривокапићу и Влади на спремности да реше питање темељног уговора Црне Горе са СПЦ.

       Они су оцијенили питање уговора као веома важно, јер ће се, како су казали, њиме потврдити снага недавно усвојеног Закона о слободи вероисповести и свих одредаба тог акта, које гарантују све Уставом и међународним правом дате слободе цркви и верницима.

       "Али и омогућава да се коначно дође до суштинског међусобног поштовања и плодотворне сарадње државе и СПЦ у Црној Гори, истовремено поштујући модерне тековине њихове одвојености и независности", навели су епископи.

       Према њиховим речима, темељни уговор се искључиво односи на живот епархија СПЦ у Црној Гори.

       "Ми, као епископи поменутих епархија, обећали смо премијеру и Влади да ћемо у најскорије вријеме, ради интереса цркве, државе и верника, учинити све са наше, са стране СПЦ, да се темељни уговор што прије потпише", казали су Атанасије и Димитрије.

       (Vijesti.me)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари