Кривокапић затражио одлагање потписивања „темељног“, патријарх не види разлоге за то

ОБЈАВЉЕНО ДА СПЦ И ЊЕН ВЕРНИ НАРОД НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД ОДБРАНЕ СВОЈИХ ПРАВА И СВЕТИЊА“

* Након вишечасновног одгађања и обавештавања патријарха српског о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час Кривокапић стигао на договорени састанак и изнeо нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да потписивање Уговора мора бити одгођено

* СПЦ саопштила: „Његова светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду

_____________________________________________________

       ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије не види основаност и оправданост намере премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да не потпише Темељни уговор са Српском православном црквом /СПЦ/, што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду, саопштено је из СПЦ.

       „СПЦ и њен верни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и светиња", поручили су из СПЦ и додали да су синоћњем састанку присуствовали чланови Светог архијерејског синода - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, као и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

       Његова светост патријарх и присутни архијереји изразили су велико жаљење и забринутост за даљи положај СПЦ и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа - што представља чин отворене дискриминације.

       У саопштењу је наведено да је након вишечасновног одгађања и обавештавања патријарха српског о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час Кривокапић стигао на договорени састанак и изнeо нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да потписивање Уговора мора бити одгођено.

       „Његова светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду", наведено је у саопштењу.

       У пријеподневним часовима истог дана, представници Синода и Владе Црне Горе су у потпуности усагласили текст Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, након чега су црногорски представници потврдили да ће у послеподневним часовима Кривокапић доћи у Београд да би са патријархом српским Порфиријем свечано потписао Темељни уговор, што је из Кривокапићевог кабинета усмено потврђено патријарху.

       Патријарх Порфирије изјавио је раније да је постигнута сагласност са Кривокапићем о потписивању темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ, као и да је начелно договорено да послије васкршњих празника посјети Црну Гору и потпише тај документ.

       У Црној Гори је 26. јануара 2021. године на снагу ступио Закон о слободи вероисповести, којим је званично окончана борба за очување светиња у тој земљи, која је изњедрила вишемесечне литије током прошле године.

       Протестне шетње су одржаване због правног акта који је предвиђао отимање имовине и светиња СПЦ у Црној Гори.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари