Литургија помирења: Македонска православна црква се вратила канонском јединству са СПЦ

ПОРФИРИЈЕ: ОВО ЈЕ ДАР БОЖИЈИ - ЗАЦЕЉЕНА ЈЕ РАНА РАСКОЛА КОЈОЈ ЈЕ 55 ГОДИНА

* Архиепископ Стефан рекао да је са СПЦ успостављено канонско јединство што значи - јединство са свим православним црквама. Захвалио је патријарху Порфирију на вољи и иницијативи да се сретну и реше спор две цркве

* Сабор СПЦ, који заседа ове седмице, саопштио да је заједничка литургија могућа јер се МПЦ вратила у њено окриље, у статус аутономије, како је и било пре издвајања

________________________________________________________

           ПАТРИЈАРХ Порфирије рекао је данас, после заједничке литургије Српске православне цркве (СПЦ) са Македонском православном црквом (МПЦ), да је зацељена рана раскола која је трајала 55 година.

           "То је била дубока рана, чекали смо да се зацели, ово је дар Божји", рекао је патријарх Порфирије након литургије помирења коју је служио са ахиепископом охридским и македонским Стефаном, у храму Светог Саве.

           Архиепископ Стефан је рекао да је са СПЦ успостављено канонско јединство што значи, како је навео, јединство са свим православним црквама.

           Захвалио је патријарху Порфирију на вољи и иницијативи да се сретну и реше спор две цркве.

           Поглавар православне охридске архиепископије Јован, која функционише као аутономна у оквиру СПЦ је рекао да је суштина цркве јединство.

           Навео је да је јединство успостављено и да треба да га чувамо.

           Заједничким богослужењем спроведена је у дело одлука СПЦ којом се превазилази раскол, настао након што се МПЦ самовољно издвојила из ње желећи пуну самосталност – аутокефалност.

           У образложењу одлуке, Сабор СПЦ, који заседа током ове седмице, саопштио је да је ова литургија могућа јер се МПЦ вратила у њено окриље, у статус аутономије како је и било пре издвајања.

           Тај поступак није прихватила СПЦ, али ни остале православне цркве, сматрајући га неканонским, тако да се МПЦ нашла у расколу.

           (Бета)

           Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари