Митрополија до престанка антиепидемијских мера обуставља литије

МИТРОПОЛИТА СА СВЕШТЕНСТВОМ: НАРОД ЈЕ ИСТИНСКИ ДАР БОЖИЈИ У ОВОМ ВРЕМЕНУ

        НА ПРАЗНИК Преподобног Јована Касијана Митрополит Црногорско-Приморски др Амфилохије је са свештенством служио Свету Литургију преосвећених дарова у Цркви Светог Ђорђа под Горицом.

        У наставку, одржано је братско сабрање свештенства у Светогеоргијевском дому под Горицом.

        Разматрана су бројна питања из живота Митрополије и наше помесне Цркве, а посебно у вези недавно започетих преговора између Владе и Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори.

        Свештенство је, поздрављајући дијалог између Цркве и државе, изразило једнодушну подршку решењу постојећег проблема са надом да ће Влада и Скупштина Црне Горе прихватити уклањање из правног живота спорних одредби кроз предложене измене и допуне Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају Цркве и верских заједница.

        Исказана је посебна благодарност верном народу Божјем у Црној Гори који је на литијама посведочио своју исконску веру у Бога, љубав према Цркви и жртву у одбрани својих Светиња. Истакнуто је да је наш народ истински дар Божји у овом времену.

        Обавештавамо православне вернике и све људе добре воље – учеснике крстоносних литија – да ће Митрополија Црногорско-Приморска као одговорна духовна институција којој је на духовно старање поверен православни народ Божји испоштовати одлуку надлежних државних органа у вези претеће епидемије.

        С тим у вези, Митрополија ће до престанка тих мера привремено обуставити одржавање литија четвртком и недељом, али ћемо се молити Богу Исцелитељу сваке болести и немоћи за здравље свих у Црној Гори и исцељење оболелих у свету.

        О даљим корацима верници и јавност ће бити благовремено обавештени.

        На крају, вернима и свима људима добре воље упућујемо речи утехе и охрабрења уз подсећање да су се кроз историју Цркве и људског рода појављивале бројне и сличне овој епидемије и болести, али да су оне са молитвом и Божјом помоћи превазилажене и исцељиване.

        Нема никакве сумње да ће тако бити и овога пута.

        https://mitropolija.com/2020/03/13/saopstenje-za-javnost-mitropolija-crnogorsko-primorska-zbog-prijetece-epidemije-privremeno-obustavlja-litije/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари