Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј је 10 година мудро предводио цркву

РЕЧИ ОПРОШТАЈА ОД 45. СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

* Пре 20 дана изгубили смо митрополита Амфилохија, данас испраћамо патријарха и сви осећамо терет овог губитка, не само за цркву већ и за народ, али и поред тог великог искушења не смемо дозволити да туга савлада срца, већ да треба да будемо храбри и одважни, што очекују и патријарх и митрополит Амфилохије

_________________________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ Хризостом, који је после смрти патријарха Иринеја именован за чувара патријаршијског трона, до избора новог поглавара Цркве, рекао је да је патријарх, поред свих искушења и невоља које је црква са народом пролазила, остао непоколебљиви стуб цркве светосавске и да се показао достојан свог великог претходника и учитеља патријарха Павла, што, како је навео, није било лако и једноставно.

        „Зато смо поносни на њега и Богу захвални што смо га имали као 45. патријарха”, навео је митрополит и истакао да је тужна вест о смрти патријарха Иринеја растужила милионе Срба широм света, као и браћу са истока, запада, севера и југа.

       Хризостом је навео да је патријарх Иринеј, колико до јуче, неуморно радио и бринуо о цркви, српском роду и патио и туговао због трагичних раскола и подела у православљу.

       Он је рекао да је Иринеј имао велику и узвишењу врлину служења цркви, а не жељу за влашћу и положајем.

       „Томе нас је учио и научио патријарх Иринеј, а научио нас је и како стрпљењем да служимо јединству и саборности наше цркве. Црква је светиња и мора бити изнад свих наших људских слабости и недостатака”, навео је Хризостом.

       Митрополит Хризостом је рекао да се патријарх Иринеј показао као бескомпромисни борац части и угледа цркве и достојанства и цркве и народа и да је по томе већ ушао у историју наше цркве.

       Он је навео да смо пре 20 дана изгубили митрополита Амфилохија, да данас испраћамо патријарха и да сви осећамо терет овог губитка, не само за цркву већ и за народ, али да и поред тог великог искушења не смемо дозволити да туга савлада срца, већ да треба да будемо храбри и одважни, што, како је навео, очекују и патријарх и митрополит Амфилохије.

       Како је навео, патријарх Иринеј је десет година предводио цркву мудро и стрпљиво, а пре тога и 36 година као викар и епископ нишки, својом добром нарави и благим примером, господском одмереношћу којом је сведочио љубав и доброту Божију.

       Митрополит је рекао да се патријарх Иринеј никада није предавао ни малаксавао у служењу Богу и роду и да није поклекнуо ни кад је био телесно слаб.

        „У живом је сећању лика здравственог стања 2010. године када га је Сабор бирао за поглавара цркве, а он говорио 'Немојте, ја сам болестан човек'. Али, када се кроз Сабор наше цркве појави воља Божија да он у својим здравствено-физичким слабостима узме кормило цркве и прихвати избор који га снађе, десет година јој је био слуга верни”, навео је митрополит.

       Митрополит је истакао да је патријарх Иринеј и данас ту, у Храму Светог Саве, храму његове велике љубави и жртве, као и на Косову и Метохији, граду Призрену, Чачку и Острогу, Бањалуци, Америци, Канади, Аустралији, Европи и Москви.

Епископ Иринеј: Патријарх Иринеј био

оваплоћење мироносца и миротворца

* Патријарх Иринеј је за свог плодног, дугог живота, који је највећим делом провео у служби Цркви и народу у тешком времену, на све ратове, бежаније, страдања, али и расколе, успео да да истински, светосавски и косовско -лазаревски одговор

       НА највећа могућа понижења умео је не само да сачува хладнокрвност, него да узврати пажњом и добротом и добрим делима управо оним људима који су му наносили неправду.

       Патријарх Иринеј био оваплоћење мироносца и миротворца и међу хришћанима и међу другим народима, а пре свега у свом народу.

       Неки су говорили и писали да није довољно савремен, други да је веома ригидан и да показује нетрпељивост, а трећи опет како је сувише попустљив и спреман на компромисе, чак и на труле компромисе. Ништа од свега тога није истина.

       Патријарх Иринеј је за свог плодног, дугог живота, који је највећим делом провео у служби Цркви и народу у тешком времену, на све ратове, бежаније, страдања, али и расколе, успео да да истински, светосавски и косовско -лазаревски одговор.

       Зато је био и омиљен код огромне већине људи пре свега код људи. Сви су разумевали његову доброту.

       И у односу са другима неправославнима и нехршћанима био отворен, искрен и добронамеран.

       Ми се молимо сада за душу новопредстављеног патријарха, али смо уверени и да се он са очинском љубављу коју је показивао свима моли за све нас, за Цркву нашу, наш народ и свеколику цркву и сав род људски. Стога га испраћамо више са радошћу него са жалошћу и желимо да Господ души његовој подари вечни живот и радост у царству небескоме, а тело његово да почива у овом светом храму до свеопштог васкрсења.

Протојереј-ставрофор Петар Лукић

Лукић: Смиреношћу пролазио искушења

       ПАТРИЈАРХ Иринеј нас је учио да нам бити човек није доста само рођењем, већ да је то тежња којој целог живота стремимо и никад не смемо од тога посустати, рекао је данас протојереј-ставрофор Петар Лукић у својој беседи над одром упокојеног патријарха.

       Лукић се опростио од патријарха у име београдских и карловачких свештеника, Епархије нишке и свих ученика призренске Богословије, којима је Иринеј био професор.

Руски патријарх: Бог је цркви Светог Саве

даровао мудрог патријарха

         * „Почивши патријарх је својим узвишеним ауторитетом и непоколебљивом ревношћу, свештеним канонима, учинио много за очување јединства васељенског православља и поштовање канонског поретка у светој цркви Христовој”

       БОГ је Цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха Иринеја, који је својим узвишеним ауторитетом и непоколебљивом ревношћу учинио много за очување јединства васељенског православља и поштовање канонског поретка у хришћанској цркви, поручио је данас патријарх московски и целе Русије Кирил.

       Поруку патријарха Кирила, над одром почившег патријарха Иринеја у Храму Светог Саве, прочитао је шеф посланства Московске патријаршије митрополит Волоколамски Иларион.

       „Са осећањем дубоке туге примио сам вест о упокојењу мог сабрата, патријарха СПЦ Иринеја. У име пастира, монаштва Руске православне цркве и лично име изражавам саучешће због губитка који је задесио сестринску Српску православну цркву”, навео је патријарх Кирил, преноси Танјуг.

       Он је истакао да је Бог цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха, који је цео живот посветио његовој духовној бризи.

       „Испуњен искреном хришћанском љубављу за људе, почивши патријарх се, не штедећи своју снагу, увек трудио да буде поред своје пастве, тешећи се живим разговором са народом, радујући се са радоснима, а тугујући са онима који тугују”, пренео је митрополит Иларион.

       Како је навео, патријарх Иринеј је у последњем часу свог живота, поделио страдања са оним верницима којима је живот изненада прекинула страшна епидемија.

       „Почивши патријарх је својим узвишеним ауторитетом и непоколебљивом ревношћу, свештеним канонима, учинио много за очување јединства васељенског православља и поштовање канонског поретка у светој цркви Христовој”, навео је московски патријарх.

       Како је навео у поруци, патријарх Иринеј био је велики пријатељ Руске православне цркве, коју ју је више пута посећивао, „обишавши не само Москву, већ и град Светог Петра и центар крштења Русије Кијев и престоницу Белорусије Минск”.

       Додао је да је српски патријарх Иринеј више пута са светитељсквом усрдношћу и ревношћу говорио у прилог прогоњеног канонског православља у Украјини.

       Како је навео у поруци, последња, али нажалост неостварена жеља Иринеја, била је да заједно освете Храм Светог Саве, додајући да ће завршетак унутрашњег уређења величанственог Храма ући у историју као једно од главних достигнућа његовог патријаршијског служења.

       „Христ, који је васкрсење и живот, нека упокоји његову душу у насеље праведника, у којима нема болести, туге, уздаха, већ вечни живот. Вечан му и благ помен, с љубављу у господу, патријарх московски и целе Русије, Кирил”, пренео је поруку митрополит Иларион.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари