Митрополит Хризостом, Вучић и Додик говориће на патријарховој сахрани

ОД ПОГЛАВАРА СПЦ ОПРОСТИЋЕ СЕ И СТАРЕШИНА БЕОГРАДСКЕ САБОРНЕ ЦРКВЕ ПЕТАР ЛУКИЋ

* После помена у Храму Св Саве свештеници Београдско-карловачке епископије, и други, над одром патријарха Иринеја почели су да непрекидно читају Јеванђеље. И, читаће све до 9.00 часова сутра ујутро када ће бити служена заупокојена литургија, а потом и опело

___________________________________________________________________

       МИНИСТАР  спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је, по протоколу који је објавио Синод СПЦ, предвиђено да на сахрани патријарха Иринеја говоре митрополит Хризостом, председник Србије Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и отац Петар Лукић, старешина београдске Саборне цркве.

       „Ово је тренутак достојанствене и свечане туге. Ми испраћамо на онај пут за који се целог живота спремамо нашег патријарха, а свако у оваквим ситуацијама може да покаже меру сопствене личности, тако да они који су у стању да изговарају разне непримерене и неумесне ствари, тиме не говоре о ономе о коме говоре, они говоре о самима себи", рекао је Селаковић на ТВ Пинк.

       Како је истакао, ово је тренутак када треба да се покаже то за шта се борио патријарх Иринеј, а борио се за јединство.

       Патријарх Иринеј биће сахрањен 22. новембра у крипти Храма Светог Саве на Врачару, у Београду, саопштила је раније Српска православна црква.

       Света заупокојена литургија биће служена у недељу, 22. новембра, у Храму Светог Саве у 9.00.

       Припадници Гарде Војске Србије унели су тијело патријарха српског Иринеја у Храм Светог Саве у коме су га дочекали свештеници.

       Ковчег са телом патријарха Иринеја положен је на одар украшен цвећем.

       Послије помена су свештеници Београдско-карловачке епископије, али и други, над одром патријарха почели да непрекидно читају Јеванђеље. И, читаће све до сутра, када ће бити сахрањен.  

       Тачније, до 9.00 часова сутра ујутро када ће бити служена заупокојена литургија, а потом и опело. Након тога ће блаженопочивши патријарх Иринеј бити сахрањен у Крипти Храма Светог Саве.

       У Храм на Врачару патријархово тело пренесено је Саборне цркве. Ковчег положен на лафет које је вукло војно возило прошао је улицама Београда у пратњи припадника Војске Србије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари