Митрополит Хризостом завршио теологију у Солуну, руководио са две епархије СПЦ

КАД ЈЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ РЕКАО ДА ЋЕ ДА „УЧИ ЗА ПОПА“ – СВИ МУ СЕ СМЕЈАЛИ

* Родио се у Вођеници код Босанског Петровца. Прво је службовао у манастиру Крупа, а био је на челу Бихаћко-петровачке и Зворничко-тузланске епархије СПЦ

* За Митрополита дабробосанског устоличен је 03.09.2017. године у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Архијерејском Литургијом началствовао је Патријарх српски Иринеј

_____________________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ дабробосански Хризостом рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца од оца Николе и мајке Росе, рођ. Радошевић.

       Основну школу са одличним успехом и примерним владањем завршио је шк. 1966/67. године.

       Још као ученик основне школе јавно је исказао за оно време ''непримерену'' намеру да ''учи за попа''.

       На питање: зашто је то изговорио пред наставником и ученицима, који су због тога прасли у смех, врло често каже:

       „Ни сам нисам знао зашто сам то рекао. Вјероватно је то била воља Божија и призив Божији''.

       Али, његова одлука да ''учи за попа'' наишла је на противљење у његовој породици, што је резултирало једногодишњим паузирањем у редовном школовању.

       Шк. 1968/69. године уписао се у петоразредну богословију у манастиру Крка, коју је са одличним успехом окончао шк. 1973. године.

       Још као ученик 4. разреда богословије примио је монашки постриг. Замонашио га је блажене успомене владика Стефан Боца, далматински, а потом жички, на бденију уочи празника Рођења Пресвете Богородице (Мале госпојине), 20. септембра 1971. године давши му на монашењу име Хризостом.

       Године 1973/74. године служио је војни рок у Краљеву у касарни на Јарчујаку из које би, како сам каже, ''врло често 'шмугнуо' у манастир Жичу''.

       Ту се сретао и са владиком Василијем и светим авом Јустином (Поповићем).

       Крајем јануара 1976. године владика Стефан га шаље у Солун ради учења грчког језика и припрема за успис на редовне студије теологије на Аристотеловом универзитету у Солуну где студира од 1976-1980. године.

Служио први помен (у Саборној цркви

у Београду) патријарху Иринеју

       Дипломирао је са одличним успјехом новембра 1980. године.

       Током 1978. и 1979. у два наврата пратио је курсеве француског језика у Паризу.

       На крају студија отишао је у Хиландар.

       Одлуком стараца манастира Хиланара уписан је у монахологиј намастира Хиландара и примио послушање ефимериоса (служашчег јероманаха) и секретара манастира за грчки језик. Међутим, због инсистирања тадашњег владике далматинског Николаја (блаженопочившег митропoлита дабробосанског) да се врати у манастир Крку и да буде наставник у тамошњој богословији почетком 1981. године јеромонах Хризостом се вратио у свој постриг манастир Крку у којој је од септембра 1981. до септембра 1991. године био наставник, васпитач, главни васпитач, манастирски економ, гостопримник, кустос новоотворене ризнице манастира Крупе (1987/88), администратор парохија: ђеврсачке, скрадиснке и брибирске и др.

       Свети архијерејски сабор изабаро га је 23. маја 1991. за првог Епископа новокреиране (1990.) епархије бихаћко-петровачке, а устоличен је одлуком Светог арх. синода 4. августа 1991. године у храму св. Саве у Дрвару из разлога што катедрални храм у Бос. Петровцу био у фази реконструкције.

       Дошао је у епархију буквално без игде ичега и народским језиком речено на ''голу ледину''. То га није обесхрабрило.

       На челу Епархије бихаћко-петровачке остао је пуне 22. године (1991- 2013.).

       Одлуком Светог Архијерејског Сабора СПЦ, дана 1. јуна 2013. године, на упражњену катедру епископа Зворничко-тузланског изабран је дотадашњи епископ бихаћко-петровачки Хризостом.

       Дана 13. јула 2013. године, устоличен је у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Бијељини. Чин устоличења обавио је Његова Светост Патријарх српски Иринеј.

       Одлуком Светог Архијерејског Сабора СПЦ 24. маја 2017. године изабран је за Митрополита дабробосанског.

       Наследио је блаженопочившег Митрополита Николаја.

       Устоличен је 03.09.2017. године у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Патријарх српски Иринеј.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари