Митрополит Порфирије: Ако изгубимо Косово и Метохију изгубићемо темељ постојања

 

 

 

 

 

„СПЦ ЈЕ СА СМРЋУ АМФИЛОХИЈА И ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА ИЗГУБИЛА СВОЈА ДВА НАЈСНАЖНИЈА СТУБА“

 

        МИТРОПОЛИТ загребачко-љубљански Порфирије оценио је да је Косово и Метохија „ствар идентитета Срба“ и да, у случају да га „изгубимо као темељ постојања”, није сигуран да „наш народ има будућност”.

       Он је гостујући на ТВ Пинк појаснио да то „не подразумева непријатељство према било коме”, али да су Косово и црква „вертикала која осмишљава прошлост и без (којих) нема будућности”.

       „Косово је много више од мита. Мит је ствар имагинације, а Косово је за нашег патријарха и нашу цркву завет, то је идентитетска ствар... Витални (интерес) цркве је очување Косова и изградња Храма Светог Саве”, навео је митрополит.

       Навео је и да сматра да званична црква нема други простор за деловање сем народа и државе у којој обитава и да сарадњу са званичним институцијама види као природан однос.

       „Сви претходни патријарси итекако су били отворени и за дијалог и за сарадњу са државом”, казао је Порфирије.

       Поводом смрти патријарха Српске православне цркве Иринеја, митрополит Порфирије је казао да је СПЦ доживела велики ударац, а да су његовом и смрћу митрополита Амфилохија црква изгубила „два најснажнија стуба”, преноси Бета.

 

„СПЦ ЈЕ СА СМРЋУ АМФИЛОХИЈА И ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА ИЗГУБИЛА СВОЈА ДВА НАЈСНАЖНИЈА СТУБА“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари