Патријарх: „Јоаникије је достојан да буде Митрополит!“: Верници: „Достојан је!“

ЦРНА ГОРА – КАО НА ЛИТИЈЕ – ДОШЛА НА ДОЧЕК ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ПРЕД ПОДГОРИЧКИМ ХРАМОМ

* Предстојатељ Српске православне цркве истакао је да би најрадије све људе из Црне Горе закључао у своје срце и заједно се попео са њима до манастира Острога, где би добили путоказ како даље

* „Позивам и апелујем на све крштене душе у овој епископији да стану испред митрополита Јоаникија. Он је изабран легално, онако како је увек то било

* Порфирије и Јоаникије су стигли пред Храм нешто пре 18 часова, а на скупу су били и премијер Здравко Кривокапић, министри Милојко Спајић, Јаков Милатовић, Младен Бојанић, Ратко Митровић, Александар Стијовић, те представници Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Славен Радуновић, Страхиња Булајић, лидер Праве Марко Милачић, председници општина Будва и Никшић...

_______________________________________________________

       У ПОДГОРИЦИ је – испред катедралног Храма Христовог Васкрсења - организован свечани дочек патријарха српског Порфирија, на којем се окупљенима обратио и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

       Предстојатељ Српске православне цркве истакао је да би најрадије све људе из Црне Горе закључао у своје срце и заједно се попео са њима до манастира Острога, где би добили путоказ како даље.

       Казао је да црква не постоји да би решавала економске, политичке и друге проблеме, већ да би у њој нашли тајну крста и васкрсења Христовог.

       Патријарх Порфирије је истакао да је митрополит Јоаникије достојан положаја митрополита црногорско-приморског.

       „Ако у братски загрљај зовемо браћу римокатоличке и муслиманске вероисповести - како онда да не зовемо нашу браћу која нас називају свакаквим именима. Грлимо их са обје руке. Њих баш желимо да примимо у братски загрљај" – нагласио је.

       Он је истакао да у цркви има мјеста за све, без обзира на националну припадност:

       „Позивам и апелујем на све крштене душе у овој епископији да стану испред митрополита Јоаникија. Он је изабран легално, онако како је увек то било. Питам вас овде окупљене, да ли је достојан Јоаникије да седи на трону Светог Петра Цетињског?"

       Маса је Патријарху - уз скандирање и аплаузе - одговорила да је достојан.

       Патријарх је открио да Јоаникија зна из студентских дана. Такође: да су њих двојица напустила факултетске студије да би уписали Богословију - у потрази за Божијом истином.

       Митрополит Јоаникије је, у обраћању након богослужења, истакао да му је драго што су уз патријарха Порфирија, у Подгорицу стигли и представници свих православних цркви, што, како је истакао, даје додатну снагу.

       Дочекан аплаузом и уз повуке "Не дамо светиње", поздравио је патријарха Порфирија, представнике бројних православних цркви, а при помену премијера Владе Здравка Кривокапића, чули су се и узвици негодовања.

       Поједини окупљени су звиждали и министрима из Владе Црне Горе и Србије.      

       Порфирије и Јоаникије су стигли пред Храм нешто пре 18 часова, а на скупу су и премијер Здравко Кривокапић, министри Милојко Спајић, Јаков Милатовић, Младен Бојанић, Ратко Митровић, Александар Стијовић, те представници Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Славен Радуновић, Страхиња Булајић, лидер Праве Марко Милачић...

       Дочеку Патријарха српског присуствовали су и председник Општине Будва Марко Царевић, председник Општине Никшић Марко Ковачевић, посланици Демократа Драган Краповић, Момо Копривица и Владимир Мартиновић, директор Фонда за здравствено осигурање Драгослав Шћекић, лидер Уједињење Горан Даниловић...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари