Патријарх Порфирије: Косово је суштински део Србије – референдум о њему био је на Видовдан 1389.

ПОГЛАВАР СПЦ БИЋЕ НАРЕДНИХ ДАНА У ПРЕВЕНТИВНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

* „Косово је напросто за нас, не само колевка нашега народа, то је и кивот препун моштију светих. Косово није само геополитичко питање за нас, него је то заиста за нас тема нашега идентитета. Нико патриотски расположен не може помислити да Косово није део Србије

* „Шест векова је Косово молитвена прича, молитвена тема за нас Србе и после шест векова ми смо остали на Косову и Косово је остало унутар Србије. Према томе, разговарати о заједничком животу да, али све мимо тога и изван тога, што се тиче цркве, било би одрицање од нашега бића

__________________________________________________

       ПАТРИЈАРХ Порфирије биће наредних дана у антиепидемиолошкој превентивној изолацији.

       Патријаршија је о томе издала кратко саопштење:

       „Узимајући у обзир да је претходних дана био у контакту са свештеником за кога се испоставило да има благи и асимптоматски облик Ковида 19, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије ће, по савету лекара, наредних дана превентивно бити у изолацији“.

       Патријарх Порфирије гостовао је у емисији "Упитник" на Радио-телевизији Србије, у којој је говорио о својим обавезама и томе како пролазе први дани његове на челу СПЦ.

Богородица Љевишка

       Поглавар Српске православне цркве је открио и шта се дешавало у крипти Храма Светог Саве током избора патријарха, и како се осећао када је извучено његово име из Јеванђеља.

       „Када сам био у крипти Храма Светог Саве и када је извучено моје име, најпре ми се учинило да сам чуо друго име. И морам да будем искрен да сам се обрадовао. Међутим, није прошло неколико секунди, а за мене је то било као вечност, и доживио сам шок, али у правом смислу те речи. Истинско осећање дубинског страха. А друга двојица кандидата су имали велики број гласова, што значи и подршку сабора. Сва тројица смо били потпуно изгубљени пре него што је започела молитва и извлачење имена онога који треба да буде први међу једнакима", рекао је патријарх Порфирије за РТС.

       Навео је да ће његово бити да у име свих изнесе оно што је на добро и што је на корист српском народу, цркви и држави, али и свим члановима српске цркве који се налазе широм планете.

       Говорећи о Косову и Метохији, патријарх Порфирије је навео да у овом тренутку, физички, Србија није присутна тамо у пуном смислу те речи, али да је "суштински Косово део Србије".

       "Референдум на Косову извршен је 1389. године на Видовдан и Косово је напросто за нас, не само колевка нашега народа, то је и кивот препун моштију светих. Косово није само геополитичко питање за нас, него је то заиста за нас тема нашега идентитета. Ја сам потпуно сигуран да, без обзира на реал-политичке околности које нису ни најмање наклоњене нашем народу, и наша држава чини све дипломатским и стратешким методама како би се, пре свега, сачувао мир и како би се учинило што више за добро нашег народа", истакао је патријарх српски.

       Додао је да мисли да нико патриотски расположен не може помислити да Косово није део Србије.

       "Шест векова је Косово молитвена прича, молитвена тема за нас Србе и после шест векова ми смо остали на Косову и Косово је остало унутар Србије. Према томе, разговарати о заједничком животу да, али све мимо тога и изван тога, што се тиче цркве, било би одрицање од нашега бића", нагласио је патријарх Порфирије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари