Патријарх Порфирије: Молимо се за невине жртве, а треба да се молимо и њима

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ 1999.

* „И ми морамо да се молимо њима, зато што их је Бог уписао у књигу вечности. Вечерас желим да истакнем да се у тих 78 дана код нашег народа, не само код оних који су бранили мостове, него и код других који су се склањали од бомби, тада пројавила једна суштинска особина нашег етоса, драгоцени део нашег идентитета, а то је међусобна солидарност и хришћанска љубав за ближње

_______________________________________________

       ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије рекао је вечерас у Београду, на обelежавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године, да је драгоцени дeо српског идентитета међусобна солидарност, хришћански однос према животу.

       “У време бомбардовања тих 78 дана делили смо све међу собом што је било неопходно. Сви смо сведоци дубоке хришћанске љубави и солидарности нашега народа која је уткана у њега, народа који испуњава божанску заповест - љуби ближњега свога”, истакао је патријарх Порфирије.

       Његова светост је нагласио да се то показује и у ово данашње вријеме епидемије вируса корона, када су витезови лекари и многи други људи.
       Патријарх Порфирије је истакао да је вечерашње окупљање не због тога да би се судило, него да би се сећали невино страдалих и рекли шта је истина.

       “Да бисмо се заједно, свенародно, сетили несретних дана пре 22 године, пре свих да се сећамо и молимо за невине жртве. Сигуран сам и да ми треба да се молимо њима, јер је њих Бог уписао у вечност”, нагласио је патријарх Порфирије.

       Његова светост је нагласио да су у НАТО бомбардовању Србије, током које се српски народ бранио од агресије, страдали невини људи.

       Патријарх Порфирије је подсетио да су многи јунаци дали живот на бранику отаџбине.

       “И ми морамо да се молимо њима, зато што их је Бог уписао у књигу вечности. Вечерас желим да истакнем да се у тих 78 дана код нашег народа, не само код оних који су бранили мостове, него и код других који су се склањали од бомби, тада пројавила једна суштинска особина нашег етоса, драгоцени део нашег идентитета, а то је међусобна солидарност и хришћанска љубав за ближње”, истакао је патријарх Порфирије.

       Обележавање Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. одржано је уз наступе и председника Србије Александра Вучића и српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.

       Комеморативном програму у Комбанк дворани присуствовали су и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Србије Ана Брнабић, чланови Владе Србије и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари