Патријарх Порфирије: Наш корен је овде и веома је дубок – олује и громови неће нас сломити

ПОГЛАВАР СПЦ У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ И ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА

* Ево нас опет, опет смо дошли кући. Да Бог да да увек будемо овде и да све што мислимо, говоримо и чинимо има свој корен овде

* Ако нам корен није овде, ма где били и ма шта имали и ма какву моћ привремено изгледало да носимо у себи - све то је замалена и краткотрајно

________________________________________________________

       ЊЕГОВА Светост Патријарх српски Порфирије посетио је 4. маја 2022. године манастир Високе Дечане.

       У патријарховој пратњи су били чланови Светог Архијерејског Синода: преосвећена господа епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид, главни секретар Светог Архијерејског Синода архимандрит Нектарије,  директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило и протођакон Радомир Врућинић.

       Свечано су их дочекали Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије и игуман дечански архимандрит Сава са братијом и ученицима Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену.

       Патријарх је поручио:

       - Ево нас опет, опет смо дошли кући. Да Бог да да увек будемо овде и да све што мислимо, говоримо и чинимо има свој корен овде. Будући да је тај корен овде веома дубок, то значи да без обзира на олује, громове, муње и ветрове, нећемо се сломити.

       Ако нам корен није овде, ма где били и ма шта имали и ма какву моћ привремено изгледало да носимо у себи - све то је замалена и краткотрајно. Нека Бог да да заиста овде корен буде онима који су крштени у име Оца и Сина и Светог Духа, а део су наше Цркве.

       Нека Господ благослови Вас, мати и монахиње, вас које заливате тај корен, које окопавате тај корен. Kао што Господ каже, неко залива и неко окопава, а сви имамо од тога плодове који нас хране и који нас чувају и који од самог почетка, од Светог Саве, хранe нас и који ће нас, верујемо, увести у вечно Царство Сина Божјег који је дошао у свет, један од нас постао, пострадао, распет био, умро на крсту, али показао да последњу реч нема тама пролазности и тама смрти него светлост и радост Царствa небеског.

       Нека вас Господ све благослови, Вас мати и све сестре, а и све нас заједно са вама и Вашим молитвама и вашим подвизима. Христос воскресе!“

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу:  https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари