Патријарх Порфирије у Скопљу: СПЦ признаје и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве

ВРХ МПЦ ЋЕ 10. ЈУНА У ЦАРИГРАДУ СЛУЖИТИ ЗАЈЕДНИЧКУ ЛИТУРГИЈУ СА ПАТРИЈАРХОМ ВАРТОЛОМЕЈОМ

* Јован ЈАЊИЋ: Сада предстоји уређење односа СПЦ и МПЦ пошто су сада то две аутокефалне цркве, а у центру ће бити питања имовине и статус Охридске архиепископије која је била у вези са СПЦ и којој је дат Томос 2003. године за време патријарха Павла

______________________________________________________________

         ПАТРИЈАРХ српски Порфирије саопштио је у Скопљу да је Свети синод Српске православне цркве донио одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА), јављају македонски медији.

       Порфирије је то саопштио после заједничке литургије, а његове речи су биле пропраћене  громогласним аплаузом.

       "А сада, браћо и сестре, доносимо још једну вест. Свети Сабор СПЦ једногласно је изашао у сусрет молби МПЦ-ОА. Сабор наше цркве одобрава, благосиља, прихвата и признаје аутокефалност ове цркве", рекао је Порфирије.

       Plus-info преноси да је истовремено стигла вест да је писмо за аутокефалност примљено у Цариграду и да ће 10. јуна на 50. годишњицу МПЦ представници те цркве служити заједничку литургију са у Васељенској патријаршији у Фанару.

Јањић: Пристајање СПЦ на аутокефалност

МПЦ је велико изненађење

       СТРУЧЊАК за црквено-правна питања др Јован Јањић оценио је данас да је одлука Српске православне цркве (СПЦ) да призна аутокефалност Македонске православне цркве(МПЦ ОА) велико изненађење које нико није очекивао, али да за њу, с обзиром да је донета једногласно, вероватно постоје добри разлози које ћемо ускоро сазнати.

       У изјави за Танjуг, Јањић је истакао да је ситуација са МПЦ специфична и да то што се догодило неће имати никаквог ефекта на СПЦ у другим бившим југословенским републикама.

       „Нема услова да више било ко потегне за сепаратистичким и сецесионистичким тежњама које би разбијале јединство цркве. У другим деловима остаће како јесте", поручио је Јањић.

       Он каже да је одлука СПЦ заиста изненађујућа али и подсетио да је архиепископ македонски на првој заједничкој литургији у Храму Светог Саве рекао да се нада да ће ускоро доћи до аутокефалности, што су тада многи су протумачили као његову жељу и умиривање јавност у Сјеверној Македонији.

       „Из речи патријарха Порфирија видимо да је Свети архијерејски сабор на последњем заседању ових дана ту одлуку донео једногласно, онда мора да су били јаки разлози са којима шира јавност није упозната и за њих ћемо тек сазнати. Верујем да се СПЦ руководио искључиво канонским и црквеним разлозима, у то не сумњам", рекао је Јањић и додао да сада слиједи признање од других помесних православних цркава, што је уобичајена процедура када мајка црква да аутокефалност цркви на свом канонском подручју.

        Он каже да сада предстоји уређење односа СПЦ и МПЦ пошто су сада то две аутокефалне цркве, а у центру ће бити питања имовине и статус Охридске архиепископије која је била у вези са СПЦ и којој је дат Томос 2003. године за време патријарха Павла, као и сви други односи.

       Што се тиче МПЦ, Јањић каже да ће она даље о свему одлучивати самостално, пре свега о имену јер се имену Македонска православна црква супротстављају Цариградска патријаршија и Грчка.

       Они ће одлучити и о седишту МПЦ, додаје Јањић.

       (Танјуг)

      Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари