Патријарх са архијерејима стигао у Жичу – почиње централна прослава 800 година СПЦ

ПОСЛЕ ЖИЧКЕ - ДРУГА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА БИЋЕ СЛУЖЕНА У ПАЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

* Свечана академија посвећена вековима СПЦ биће одржана 8. октобра од 20 часова у Центру Сава. Изложбa „Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве“ биће отворена 9. октобра у 18 часова у Музеју СПЦ

* Академија ће, пре свега, бити посвећена Светом Сави, догађају добијања аутокефалности и указивању на резултате и плодове који су проистекли из тог догађаја

________________________________________________________________________

            ЊЕГОВА светост Патријарх српски г. Иринеј заједно са архијерејима Српске православне цркве стигао је синоћ у манастир Жича, где ће сутра, 6. октобра, почети централна прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве, која ће трајати до 9. октобра.

        У првом седишту српске архиепископије, Свјатјејши Патријарх Иринеј са архијерејима служиће Свету архијерејску литургију са почетком у 9 часова.

        После Жиче, 7. октобра планирано је да Патријарх и владике отпутују на Косово и Метохију. У Пећкој патријаршији, древном седишту наше Цркве, служиће се Света архијерејска литургија, а након тога архијереји ће посетити светиње на КиМ.

        Тиме ће се, како је раније саопштио Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, председник Извршног одбора за обележавање овог јубилеја, показати да су извори нашег духовног и националног бића управо скопчани са светињама на Косову и Метохији.

        Поводом јубилеја – осам векова аутокефалности у Београду је по програму прославе планирана свечана академија, 8. октобра у 20 часова у Центру Сава, и изложбa „Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве“, која ће бити отворена 9. октобра у 18 часова у Музеју СПЦ.

        Академија ће, пре свега, бити посвећена Светом Сави, догађају добијања аутокефалности и указивању на резултате и плодове који су проистекли из тог догађаја, док је изложба је посвећена управо култури која је изникла и развила се под окриљем Српске православне цркве.

        Биће изложени предмети из периода од 13. до 20. века са свих простора где су православни Срби живели. Изложба „Осам векова уметности под окриљем СПЦ“, трајаће до 9. децембра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари