Патријархов викар: Црна Гора показује да нема веће силе од молитве, а Београд – да је свети српски град

КРОЗ ГЛАВНИ ГРАД СРБИЈЕ ПРОШЛА КИЛОМЕТАРСКА ЛИТИЈА ПОДРШКЕ СРПСКОЈ ЦРНОЈ ГОРИ И КиМ

* На челу литије – Од теразија до Храма Светог Саве, у којем је одржан молебан подршке Српству и православљу Црне Горе – био је транспарент Време је Божије правде

* Владика ремезијански СТЕФАН: „Нисам знао шта значи мир Божји све док нисам чуо ову тишину коју Бог у ове дане шаље кроз наш народ. Нека да Бог да нас ова молитвена тишина окупља и убудуће у што већем броју, да покажемо колико смо једиствени и добри. Да нашој браћи која живе у Црној Гори дамо снаге и воље да опстану са својим светињама. Верујем да је дошло време благослова Светог Саве да се у Црној Гори деси чудо

______________________________________________________________________

        ВЕРУЈЕМ да смо нашем народу на Косову и Црној Гори заједништвом, молитвом и Божјим миром показали да је Београд свети српски град - потресено је рекао синоћ пред више хиљада верника викар патријарха Иринеја владика Стефан.

        Његовом беседом окончан је молебан подршке Србима у Црној Гори и Косову испред Храма Светог Саве на Врачару, који је започео тачно у 17 часова заупокојеним звонима.

        Звоњава је деловала страшно и свечано у мртвој тишини која је завладала центром српске престонице.

        Хиљаде пламичака воштаница у смрзнутим рукама обасјавале су лица људи утонулих у молитву за спас Срба и њихових светиња.

        - До данас нисам знао шта значи мир Божји све док нисам чуо ову тишину коју Бог у ове дане шаље кроз наш народ - узбуђено је рекао епископ Стефан. - Нека Бог да да нас ова молитвена тишина окупља и убудуће у што већем броју, да покажемо колико смо једиствени и добри. Да нашој браћи која живе у Црној Гори дамо снаге и воље да опстану са својим светињама. Верујем да је дошло време благослова Светог Саве да се у Црној Гори деси чудо.

        Мраз није омео вернике да се у среду у 16 часова окупе у великом броју испред београдских Теразија да би, како кажу, пружили подршку угроженом српском народу у Црној Гори.

        Уз иконе, свеће, транспаренте и молитву корачали су на молебан Пресветој Богородици у храм на Врачару.

        Литије и молитвена окупљања у Црној Гори започели су на Тројице у Подгорици и раширили се као пламен кроз Црну Гору и све српске земље.

        Међу окупљенима у среду били су и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, као и министар за иновације Ненад Поповић.

        "Време је Божје правде", "Без Косова смо као човек без срца", "Ништа им није свето - Мило злочинац", неки су од натписа на транспарентима који су се могли видети у поворци.

        - Ово што се дешава у Црној Гори, доживели смо на Косову и Метохији. Прогон. На делу је насиље над светињама и људима. Хоћемо да бранимо српске светиње, да покажемо да нисмо тиква без корена. Припадам 22. колену Срба пореклом из Црне Горе, а безумни Закон о слободи вероисповести је ван сваке памети - изговорила Мирјана Божовић, док полако хода у километарској колони ка Храму Светог Саве.

Благослов патријарха Иринеја

        ЕПИСКОП ремезијански Стефан казао је пред Храмом Светог Саве на Врачару да у исто време молитвена тишина прекрива Београд и Бањалуку.

        - И тамо се брани миром, тишином и благословом Божјим Република Српска и њена слава Свети архиђакон Стефан. Иста тишина се налази и у сваком храму и на улицама по целој Црној Гори. Нема веће силе од молитве и јачег оружја од крста - казао је епископ Стефан и пренео благослов патријарха Иринеја.

        https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:840479-Vreme-je-Bozije-pravde-I-Beograd-brani-svetinje-u-Crnoj-Gori-FOTOVIDEO
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари