Подгорица: Збраћени смо Светим Василијем – живимо по светињама да бисмо их одбранили

МОЛИТВЕНИ ПРОТЕСТИ И У БАРУ, БИЈЕЛОМ ПОЉУ, МОЈКОВЦУ, ПЛУЖИНАМА, СУТОМОРУ...

* У Подгорици протојереј Дарко ЂОГО окупљенима рекао: „Ово нису шетње, нису ово митинзи, ово је светиња – литија

* „Не будемо ли ми свети, светиње неће остати међу несветима. Зато, драга браћо и сестре, сваке вечери да се окупљамо, да се сложимо, да се никад и ни на који начин не разделимо, не разбратимо, да светиње да не дамо већ да их за децу нашу сачувамо!

____________________________________________________________________________

        СИНОЋ је у крсном ходу улицама Подгорице, након молебна Пресветој Богородици у Храму Христовог Васкрсења, око 30.000 протестовало против безакоња озакоњеног у Закону о слободи вероисповести.

        У реку подгоричке литије слиле су се њене литијске притоке, које су дошле од Цркве Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња Горица, затим из Круса, као и из манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори, и подгоричког Коника.

        Након литије сабранима су се обратили протосинђел Сергије Рекић, настојатељ манастира Острог и протојереј-ставрофор др Дарко Ђого.

        Гост из Републике Српске, свештеник Ђого је казао да тамо воле Црну Гору више него многи овде:

        „Волимо је, грлимо и сећамо се ње, јер смо кроз векове певали о Црној Гори и заједно са овом браћом главе полагали. И дошао сам овде зато што знам стару народну мудрост: Тешко брату без брата својега! Браћо мила и сестре, ми знамо као озбиљни људи да када дође неправда, треба јој рећи у лице да је неправда, јер неправда гради нову неправду, као што истина и светиња гради нову истину и нову светињу“.

        Даље је казао да је у темељима наших светиња најпре Христос Господ, а на темељу Христа Свети апостол Павле, па на његовом Свети Константин, Ћирило и Методије, на темељу светоћириловском и методијевском Свети краљ Јован Владимир, а на његовом Свети Сава, на Светом Сави Свети видовдански јунаци, а на њима Свети Петровићи и сви потоњи светитељи: Свети Василије Острошки и Свети Петар Цетињски.

        „Све је то зидано кроз векове на молитви и љубави према Богу и према ближњему. Ми смо на тим темељима љубави према сваком човеку утемељени, и осим онога непријатеља Христовог, ниједног непријатеља немамо“, рекао је о. Дарко и поручио сабранима да морају бити опрезни, јер су таква времена.

        Он је казао да има у свету протеста и без нас, али да ми овим литијама Божије дело правимо:

        „Ово нису шетње, нису ово митинзи, ово је светиња – литија. То је када Бог говори човеку: Црна Горо у теби су многе светиње, и рука која Ме крстила, све је у теби, и Свети Василије и Свети Петар. И благослов Божји на овој земљи докле буде знала да разликује истину од лажи, правду од неправде, светињу од кафане. Дотле, браћо и сестре, да живимо и ми по светињи, да бисмо бранили светиње!“

        Истакао је да имамо славне претке који се за цео свет моле и дан данас у Острошкој светињи исцељују:

        „Све је то наше заједничко, све је светосавског рода, све за све оне који воле и Цркву Божију чувају. Ми вас грлимо са сваке стране Таре, са сваке стране оне свете земље којом је Свети Сава ходио, и свуда где је Свети Сава једну Митрополију основао је његова земља.“

        Прота Дарко је замолио сабране да кад дођу на ове свете литије стоје право и непоколебљиво, да живе часно и свето и да се моле као пред кивотом Светога Василија:

        „Јер, не будемо ли ми свети, светиње неће остати међу несветима. Зато, драга браћо и сестре, сваке вечери да се окупљамо, да се сложимо, да се никад и ни на који начин не разделимо, не разбратимо, него да Светим Василијем збраћени по светињи живимо, светиње да не дамо и светиње да за децу нашу сачувамо! Тако нам Бог помогао“, поручио је протојереј-ставрофор др Дарко Ђого.

Овако је било у Никшићу

Никшић: У литији поново десетине хиљада

        ВИШЕ десетина хиљада Никшаћана и синоћ су са иконама и свећама достојанствено шетале градом под Требјесом.

        Литију која је после молебна кренула испред Храма Светог Василија Острошког ка центру града, предводио је Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије.

        На Тргу Слободе обратио се Владика Димитрије поздрављајући величанстено сабрање у Никшићу поводом одбране православне вере и наших светиња.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари