Порфирије и Јоаникије у Шипову: Патријарх позвао на јединство православних Срба

УПОЗОРИО НА ИДЕОЛОГИЈЕ КОЈЕ СУ ПРОТИВ ОНОГА ШТО ЈЕ "БОГОМ ДАТО"

* Епархија бихаћко-петровачка и рмањска одликовала је патријарха Порфирија орденом Новомученика бихаћко-петровачких, као и Владу Републике Српске, а орден је примио министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач. Одликован је и председавајући Савета министара Зоран Тегелтија

________________________________________________________

       ПАТРИЈАРХ српски Порфирије након Мркоњић Града, боравио је у Шипову, где је у манастиру Глоговац служио Свету архијерејску литургију поводом 30 година постојања Епархије бихаћко-петровачке и успостављања Јањског сабора који је данас одржан.

       Обраћајући се великом броју верника, патријарх је рекао да је велики благослов за све који су се сабрали у светињи у којој су се вековима сабирале душе жедне и гладне Бога, истине, правде и љубави.

       Благословио је присутне и истакао да Господ жели да народ буде сабран, а управо то се и дешава данас у Манастиру Глоговац.

       Његова светост, са којим је у Шипову био и митрополит црногорско-приморски Јоаникије, подсетио је да се народ сабира, као и да је вера православна изродила светињу - манастир Глоговац.

       - Сви смо дужни Јању и Јањанима - рекао је патријарх Порфирије.

       Патријарх је позвао на љубав и праштање ближњима, те позвао вјернике да покажу спремност да прихвате једни друге и да не стварају идеологије које су "против оног што је од Бога дато".

       - Браћо и сестре, православни хришћани, живимо православном вером - она ће нас утешити у свему - рекао је патријарх Порфирије и позвао на јединство православних Срба и православних хришћана.

       Поздрављајући Његову светост, епископ бихаћко-петровачки Сергије истакао је да је Јањски крај дочекао паријарха српског како би благословио све људе у месту у којем кандило вере никада није престало да сија.

       - Нека овај свети дан заувек остане упамћен и обележен на страницама летописа овог манастира - поручио је владика Сергије, обраћајући се верницима и патријарху Порфирију.

       Епископ Сергије је подсетио да је манастир Глоговац био место страдања.

       - Целокупно подручје јањске висоравни преживјело је захваљујући манастиру Глоговац - истакао је владика Сергије и додао да су верници љубављу и напорима очували светињу, манастир Глоговац.

       Епископ Сергије је даровао патријарху Порфирију делове светих моштију светих мученика ове епархије.

       Велики број верника је присуствовало литургији поручујући како је ово дан за памћење.

       Епархија бихаћко-петровачка и рмањска одликовала је патријарха Порфирија орденом Новомученика бихаћко-петровачких, као и Владу Републике Српске, а орден је примио министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

       Одликован је и председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.

       https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=477420

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари