Порфирије: Јасеновац је велико српско стратиште и светилишту где је најбоље ћутати и молити се

ПАТРИЈАРХ, ДОДИК И ВЛАДИКА ЈОВАН ПОСЕТИЛИ МАНАСТИР ЈАСЕНОВАЦ

* Поглавар СПЦ напоменуо да Хрватску доживљава као своју земљу - због све љубави која му је исказана док је био митрополит загребачко-љубљански: „Нека Бог ту љубав врти вишеструко

* Милорад ДОДИК изјавио да ће Република Српска ће за манастир Јасеновац дати 100.000 КМ

____________________________________________

       ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије рекао је да би у Јасеновцу, великом српском стратишту, али и светилишту, најбоље било да се ћути и моли.

       „Питам се да ли је могуће да је људско зло у Јасеновцу било оволико велико. У Јасеновац, велико српско стратише, а и светилиште, увек ћу се враћати", рекао је патријарх Порфирије након што је служио доксологију у манастиру Јасеновац.

       Он је истакао да су у Јасеновцу људи показали како се могу отуђити од Бога и да су се они који су чинили монструозне злочине, исписали из сваког народа.

       Патријарх је навео да се у Јасеновцу пред Богом и мученицима увек треба преиспитати шта смо и како радили и шта још можемо учинити за добробит човека.

       Он је напоменуо да Хрватску доживљава као своју земљу због све љубави која је исказана док је био митрополит загребачко-љубљански.

       „Нека Бог ту љубав врти вишеструко", рекао је на крају српски патријарх.

       У Манастиру Јасеновац су и српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

       Поред свих њих, српског патријарха су у манастиру дочекали поред православног и свештенство Католичке цркве, као и становници овог места.

       Патријарх српски Порфирије и Додик су посетили Манастиру Јасеновац на позив епископа пакрачко-славонског Јована.     

       Додик је нагласио да је истина о Јасеновцу скривана деценијама, а да откривање те истине мора да буде трајни и свакодневни задатак.

       Република Српска ће за манастир Јасеновац дати 100.000 КМ како би се завршила обнова српске школе, казао је Додик.

       „Ово је посебан дан и за мене“, казао је Додик и захвалио се патријарху Порфирију и владици Јовану на позиву и гостопримству.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари