Порфирије: Не смемо да паралишемо себе затварањем у безизлазно стање жртве

У БУСИЈАМА ПОНОВИО РЕЧИ ПАТРИЈАРХА ГЕРМАНА: НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ, АЛИ МОРАМО ОПРОСТИТИ

        ПАТРИЈАРХ Порфирије поручио је вечерас у Бусијама, на обележавању Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији Олуја, да треба да се помолимо за све невино пострадале у страшним августовским данима 1995. године, али и за све пострадале пре тога у Хрватској, као и да не смемо заборавити, али да као хришћани морамо опростити.

       „Да се помолимо Богу да у своје наручје прими све невине пострадале страшних августовских дана 1995. године, али и оне пре тога, од задарске кристалне ноћи, страдале у Медаку и личким селима, до Пакраца и западнославонских села, све невино побијене у градовима и селима, по улицама и њиховим кућама и становима", рекао је Порфирије након опела у Бусијама, којем је присуствовао државни врх Србије и Републике Српске на челу са председником Србије Александром Вучићем.

       "Сабрали се да се молитвено сетимо небивалог по размерама на европским просторима насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније. Све је то камичак у мозаику наших новијих страдања и распећа заједно са Јадовном, Јастребарским, Глином, Јасеновцем...", навео је патријарх српски.

       Молећи се за пострадале не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сећања, а још мање да уђемо у матрицу запомагања и паралишемо себе затварањем у безилазно стање жртве, поручио је патријарх.

       Истакао је да наратив жртве не може бити покретач нити извор надахнућа, као и да је то пре трајна мука и пакао.

       Наш народ је толико пута баш кроз жртву освајао искуство слободе и васкрсења, рекао је патријарх.

       Порфирије је поновио речи бившег патријарха Германа - Не смемо заборавити, али морамо опростити.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари