Порфирије: Сремски Карловци су доказ да је СПЦ прожета спрским народом

У ПАТРИЈАРШИЈСКОМ ДВОРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ВЕК ОД ВАСПОСТАВЉАЊА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ“

* Председник Покрајинске владе Игор МИРОВИЋ: Црква је увек била стожер српског постојања, чувар духовног и националног бића и темељ идентитета. Зато је и ова свечаност повод да у знак захвалности и поштовања смерно погнемо главе пред свима онима који су, кроз векове, пламен те зубље предано чували, као завештање предака, као смисао живота

______________________________________________________________

         ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије рекао је да Сремски Карловци својом материјалном и духовном културом сведоче да је Српска православна црква (СПЦ) прожета са српским народом, те да је народ у исто вријеме Црква.

       Патријарх Порфирије, који је у знаменитом сремскокарловачком Патријаршијском двору отворио мултимедијалну изложбу под називом “Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920 - 2020”, честитао је овај јубилеј и истакао да је ова изложба прилика да шетајући кроз прошлост боље упознамо и себе.

       Епископ сремски Василије истакао је значај обележавања овог важног историјског момента српског народа.

       „Господ нам је подарио да будемо учесници обележавања овог важног историјског момента нашег народа, те да управо то уједињење буде и порука и поука нашем народу и човечанству. Као што су наши преци у овој кући и Карловачкој митрополији доносили одлуке за добробит нашег народа и наше цркве, и ми данас пишемо нашу историју”, рекао је епископ Василије.

       Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је Црква увек била стожер српског постојања, чувар духовног и националног бића и темељ идентитета.

       „Зато је и ова свечаност повод да у знак захвалности и поштовања смерно погнемо главе пред свима онима који су, кроз векове, пламен те зубље предано чували, као завештање предака, као смисао живота и као светлост која ће зарити и озарити не само њихово него и сва потоња поколења нашег народа“, нагласио је Мировић.

       Он је истакао да се кроз сва столећа кандило српске православне вере овде, у Сремским Карловцима, никада није гасило.

       “Заветовани смо да ово место свеобухватно обновимо”, нагласио је Мировић и поручио да је једини могући и једини исправан пут - пут православља и светосавља.

       Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да су народ, црква и држава - вазда били и заувек остали нераскидива ткива.

       “Привилеговани смо као генерација која обележава овај важан историјски датум за нашу цркву, за наш народ и нашу државу, и колико год се трудили да нас раздвоје и поделе, то су нераскидива ткива - народ, црква и држава - вазда били и заувек остали”, истакао је Вучевић, преноси РТВ.

       Поводом прославе стогодишњице васпостављања Српске патријаршије и почетка редовног заседања Светог архијерејског сабора у Сремске Карловце данас су возом допутовали српски патријарх и архијереји Српске православне цркве /СПЦ/.      

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари