Порфирије српској деци из ФБиХ и Хрватске: Увек можете да се обратите својој СПЦ

У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ ИМ ПОСАВЕТОВАО ДА СЕ МОЛЕ И ЗА СВОЈЕ ВРШЊАКЕ ИЗ ДРУГИХ НАРОДА

* Рекао деци да су дошла у срце Београда, јер је Храм срце Београда, а да је срце српског народа Свети Сава који као светитељ припада и српском народу, али и свим народима

_____________________________________________________

       ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је током сусрета у Београду са српском децом из региона да увек могу да се обрате Српској православној цркви и Србији, те да се моле једни за друге, као и за своје вршњаке из других народа, јер је различитост дар од Бога.

       “Да у тој различитости препознајемо једни друге и да једни друге обогаћујемо”, рекао је патријарх Порфирије у Храму Светог Саве, где је дочекао и поздравио српску децу из Хрватске и Федерације БиХ, пожелевши им добродошлицу.

       Патријарх је рекао деци да су дошла у срце Београда, јер је овај храм срце Београда, а да је срце српског народа Свети Сава, који је одредио духовни пут својим сународницима - православну веру и православну молитву.

       Патријарх Порфирије је нагласио да Свети Сава као светитељ уједно припада и српском народу, али и свим народима, јер се молио Богу и чинио све на добро свих људи.

       Његова светост патријарх српски је испричао и да су му српска деца на Косову и Метохији, коју је недавно посетио, рекла да се Богу моле прво за своје ближње, а онда и за сву децу која су њихове комшије и која не припадају истом народу.

       Подсетивши да је службовао у Хрватској, патријарх Порфирије је рекао да је видeо да су сви људи исти, те закључио да понекад из себичности праве разлике, али да молитва помаже да победе у себи себичност.

       Његова светост је замолио децу да се још више моле и да једни у другима препознају пријатеље и истину.

       „Да знамо да су нам једнако драги и блиски, да се молимо једни за друге и онда ћемо видети да су ситнице и глупости све око чега се не слажемо, онда ћемо видети да је свако непоновљив и јединствен”, рекао је патријарх српски Порфирије.

       Патријарх је поручио деци да се, ако имају неке потребе, увек могу обратити не само Србији, него и својој Српској православној цркви, од свештеника и владика тамо где живе, па и до самог патријарха.

       „Ми ћемо се потрудити да помогнемо да проблеми буду што мањи. Србија осећа потребу, обавезу и дужност да помогне српском народу где год се налазио”, нагласио је патријарх српски Порфирије.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари